В останню неділю серпня на головному пагорбі села Копенкуватого Новоархангельського району, що на Кіровоградщині, було людно та святково. Тут відбувалася знаменна для місцевих жителів і мешканців ближніх сіл сусіднього, Голованівського, району подія. Люди заздалегідь прибували сюди цілими родинами. Піднесений настрій та Божа благодать панували над населеним пунктом ще з ночі, бо спекотне, розжарене ще з вечора повітря було окроплене дощем і подарувало усім присутнім разом з чистою мелодією перших церковних дзвонів вранішню прохолоду і чистоту думок, помислів, вчинків...

У справжнього господаря руки доходять і до господарства, і до церкви, і до благодійності

Церква в селі існувала давно, але приміщення було таке старе, що почало руйнуватися. І невідомо, як склалася б її подальша доля, якби три роки тому не прийшов господарювати на копенкуватські землі голованівський підприємець, юрист за освітою Віктор Лозінський. Засновник агрофірми «Манжурка», до якої віддали свої земельні наділи дві третини місцевих мешканців (загалом в агрофірмі — шість тисяч гектарів), Віктор Лозінський виявився досвідченим господарем. Тож ні в Голованівському, ні в Новоархангельському районах селяни не прогадали. «Манжурка» не тільки міцно стоїть на ногах, а й має дуже непогані господарські показники. Навіть цього посушливого року середня врожайність озимої пшениці становила 46, а подекуди й за 50 центнерів з гектара. В попередні роки та ж озима пшениця давала на круг і по 68,7 центнера з гектара. І це не випадковість, а стабільна закономірність, що забезпечена чітким дотриманням усіх агротехнічних вимог, використанням елітного посівного матеріалу, внесенням необхідної кількості добрив. А ще — повагою до людей і гідною оцінкою їхньої праці. Наприклад, 10 кращих механізаторів агрофірм, які він очолює, щорічно після закінчення сільськогосподарських робіт отримують легкові автомобілі, інших хліборобів преміюють телевізорами, грошовими винагородами.

— Що господар вправний, з пайовиками завжди розраховується вчасно і справедливо, це лише один бік справи. Лозінський з перших днів господарювання став перейматися соціальними проблемами Копенкуватого та навколишніх сіл, — каже сільський голова Копенкуватого Володимир Бабанський. Завдяки його доброчинності у дитсадку з’явилися новий холодильник, електроплита, водонагрівач, у двох будинках культури -музичні центри, відремонтовано систему опалення у школі. Не залишив без уваги голова агрофірми й потреби амбулаторії. Оригінальним в усьому цьому є те, що дбає Лозінський про людей не тільки, так би мовити, своїх. У селі Підвисокому агрофірма не орендує жодного клаптика землі, а на прохання директора місцевої школи для ремонту опалення Віктор Олександрович виділив 80 тисяч гривень. Бо ділити людей на «наших» і «ненаших» вважає безглуздям. Тому й вірять йому селяни і йдуть за порадою та підтримкою. Так було і з церквою. Коли почув на сільських зборах про її стан, охоче погодився спонсорувати будівництво нової. Два роки тому В. Лозінський пообіцяв копенкуватцям, що в селі церква буде. І слова дотримав. На будівництві працювали кращі майстри, освоєно більше двох з половиною мільйонів гривень, теж, до речі, виділених підприємцем. Але головне, що справа, яку робили для людей в ім’я Господа, робили від чистого серця з добрими помислами. І церковні дзвони залунали. Для Лозінського ця справа не нова — у Голованівську його стараннями також відбудована церква. А з його благодійними справами голованівці знайомі давно. Сотні учасників бойових дій протягом багатьох років отримують від нього грошову допомогу, дитячі садочки райцентру та агрофірм, де він є директором, укомплектовані телевізорами, холодильниками, відеотехнікою, діти постійно отримують іграшки, харчові продукти, солодощі. Усі ФАПи району отримали від В. Лозінського аптечки невідкладної допомоги. Зараз чималі кошти він вкладає у ремонтні роботи районного будинку для людей похилого віку. З метою розвитку спорту у районі більше п’яти років проводять футбольний турнір, заснований Лозінським, у якому беруть участь до 20-ти команд Голованівщини. Призовий фонд змагань становить 5 тис. грн.

До нового храму — з чистими помислами

Щоб освятити новозбудований храм Покрова Пресвятої Богородиці, з обласного центру завітав сам єпископ Пантелеймон. В урочистому обряді освячення взяли участь церковні громади сусідніх районів, представники районної, обласної влади, гості з Новоархангельська, Кіровограда, Києва. Відкриваючи церемонію, отець Пантелеймон сказав, що усі прихожани цього храму можуть по-справжньому бути горді від того, що мають таку чудову споруду, якою може похвалитися не кожен обласний центр України, і як добре, що живуть серед нас віруючі люди, що дотримуються даного слова.

Церковна служба відбувалася в храмі до читання святого Євангелія, а потім за традицією відбулася хресна хода з освяченням стін, подвір’я новобудови. Після цього процесія повернулася до храму, де після закінчення святкової літургії за дорученням Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Правосласної Церкви Володимира єпископ Пантелеймон вручив Віктору Лозінському орден Української Православної Церкви «Преподобного Іллі Муромця» ІІІ ступеня. Це не перша церковна нагорода Віктора Лозінського. У 2005 році за допомогу і підтримку Української Православної Церкви його було нагороджено орденом «Нестора Літописця». Церковних відзнак удостоєні й будівельники храму.

Недільного вечора всіх новоархангельців та гостей району чекала ще одна приємна несподіванка — з нагоди відкриття церкви та на запрошення В. Лозінського завітав з концертом відомий співак, народний артист України Микола Гнатюк, який, перш ніж вийти на сцену, теж побував у щойно освяченому храмі.

Лозінський сповнений і господарських, і політичних, і духовних планів

— Господарювати на землі з кожним днем стає дедалі важче, — каже керівник «Манжурки» Лозінський. Відкриті для іноземної продукції кордони позбавляють вітчизняного виробника можливості працювати ефективно. Навіть у моїх господарствах, тваринництво, скажімо, збиткове, тримаємо цю галузь лише заради того, щоб дати людям робочі місця.

Разом з тим, він не просто підтримує тваринницьку галузь і створює нові робочі місця. Навіть до справи, в якій поки що не видно перспективи, ставиться по-хазяйськи. На молочнотоварних фермах для кількох сотень голів ВРХ створені всі належні умови, встановлене найновіше обладнання, в тому числі і для сучасного контролю за якістю молока. Тому від закупівельників немає відбою. Поголів’я свиней теж елітної породи — естонської білої. А ще є і одвічний атрибут справжнього господарського підходу — коні.

Оцінюючи такий діловий та господарський підхід до будь-якої справи, Блок Юлії Тимошенко висловив довір’я Віктору Лозінському, включивши його до свого виборчого списку під номером 96.

Ентузіазму навіть кількох керівників господарств на місцевому рівні, звичайно, недостатньо, щоб розв’язувати нагальні проблеми села, — пояснює Віктор Олександрович свій намір іти у велику політику. А копенкуватці, як і голованівці, цей намір підтримують, бо на власному досвіді переконалися: коли за діло береться справжній господар, небайдужий до людей, життя стає кращим.

Кіровоградська область.

На знімку: під час освячення храму.

Фото автора.