Більш як 20 мільйонів гривень бюджетних коштів перебувають у комерційних банках замість того, щоб піти на оплату за газ для опалення житлового фонду обласного центру. Таку інформацію повідомив журналістам заступник голови Херсонської облдержадміністрації Олексій Беспалов, у віданні якого питання підготовки області до зими. І це в той час, як головний кочегар міста — Херсонська ТЕЦ — перебивається «на воді». Змушена скорочувати терміни опалювального сезону та відключати гаряче водопостачання через величезні борги за спожитий газ. Як таке стало можливим?

— Останнім часом вартість газу, який ми отримуємо від газопостачальних організацій, зросла в 5 разів для промислових споживачів, і в 3,2 разу для населення, — коментує ситуацію голова правління Херсонської ТЕЦ, генеральний директор Олександр Ровів. — Згідно з чинними законами, якщо розмір тарифу не покриває стовідсотково витрати на вироблення тепла, запроваджується механізм відшкодування витрачених коштів. Закон стверджує, що в такому разі різницю в тарифах слід компенсувати з місцевого бюджету, оскільки тарифи затверджує орган місцевого самоврядування. Проте міська влада зазвичай заявляє, що коштів на відшкодування в міській казні нема. Через те за нашим підприємством на сьогодні завис борг перед газопостачальними організаціями в сумі 16 мільйонів гривень. Тим часом міський бюджет завинив нам для відшкодування різниці в тарифах 22,2 мільйона гривень.

— А тому, — додає гендиректор, — ось уже тривалий час продовжується така собі позиційна війна між нами, НАК «Нафтогаз Україна» та Херсонським міськвиконкомом. Нам кажуть: не повернете борг — не отримаєте тепла. Ми, у свою чергу, до міськвиконкому: поверніть нам заборговані кошти, бо взимку місто залишиться без опалення. А там чуємо: грошей в бюджеті немає. Ми знову в «Нафтогаз»: що робити?

Справді, коштів у міському бюджеті бракує багато на що.

— Аби не один маленький нюанс, — зазначає заступник голови Херсонської облдержадміністрації Олексій Беспалов, — ситуація з відшкодуванням різниці тарифів за спожитий газ завдає нам великого клопоту. ТЕЦ уже не перший рік судиться з міською радою, але то нічого не дає, бо в міського голови Володимира Сальдо відповідь завжди одна: в бюджеті немає коштів. Але ось уже тривалий час кошти міськвиконкому лежать на депозитних рахунках в комерційних банках і не приносять користі міській громаді.