Голова Конституційного Суду України Андрій Стрижак на зустрічі з главою Місії ОБСЄ зі спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради України Одре Гловер повідомив, що в КС перебуває три подання стосовно конституційності закону про вибори народних депутатів. Два подання, за словами Голови КС, уже призначено до розгляду. Слухання у справі за поданням Президента України має розпочатися 18 вересня, а за поданням народних депутатів — 19 вересня. Третє подання, внесене Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, перебуває на вивченні у секретаріаті КС.

* * *

Лідер блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Юрій Луценко виступає за проведення одразу після дочасних парламентських виборів перевиборів міського голови Києва і за висунення його політичною силою та БЮТ єдиного кандидата на посаду столичного градоначальника. «Це був би оптимальний варіант розвитку подій», — сказав Ю. Луценко. За його словами, «НУ—НС» має достатньо гідних кандидатів на цю посаду. Водночас політик заявив, що поки не претендує на висування в кандидати на посаду міського голови столиці.

* * *

Після дочасних парламентських виборів Блок Юлії Тимошенко внесе на розгляд парламенту проект держбюджету-2008, який принципово відрізнятиметься від того варіанта, що затвердив уряд Віктора Януковича. Про це, як повідомляє прес-служба БЮТ, лідерка блоку заявила на прес-конференції в Керчі. «Якщо наша політична команда зможе набрати більшість у парламенті, створити всі необхідні умови для формування уряду, ми не голосуватимемо за бюджет, який пропонує Партія регіонів», — сказала Ю. Тимошенко. За її словами, «буде розроблено абсолютно новий бюджет, який врахує всі ресурси країни, які сьогодні свідомо залишено в тіні».

На цій прес-конференції Ю. Тимошенко також заявила, що її не хотіли допустити до місця проведення мітингу в Керчі, вивівши на дорогу, якою вона їхала, стадо корів, і звинуватила в цьому Партію регіонів.

* * *

У свою чергу, прес-служба Партії регіонів поширила заяву, в якій стверджує, що «не має жодного відношення до великої рогатої худоби — корів, які намагалися завадити передвиборній поїздці Ю. Тимошенко по Криму». «Ми також інформуємо Ю. Тимошенко, що Партія регіонів не впливає на дощі, спеку, вітер та інші природні явища, — йдеться у заяві прес-служби Партії регіонів. — Щодо корів, то у Партії регіонів є припущення, що ці тварини просто хотіли поспілкуватися з лідером БЮТ у неформальній обстановці».

* * *

Лідер Прогресивно-соціалістичної партії України Наталя Вітренко вважає, що позачергові парламентські вибори в Україні організовано з антиросійською метою. «Ці вибори продумані й готуються як антиросійський сценарій. США стимулювали ці вибори для того, щоб новий парламент реалізував курс на вступ України до СОТ і НАТО», — заявила лідер ПСПУ на прес-конференції у Києві. За її словами, якщо її політична сила не потрапить до парламенту наступного скликання, то цей парламент буде «ще більше прозахідним і антиросійським».

* * *

Спілка християнського відродження з Івано-Франківська підтримала ініціативу громадської організації «Християнська Україна» зі Львова здійснити сходження на Говерлу. Минулої суботи віруючі разом зі священиками на найвищій вершині українських Карпат провели спільну молитву за Україну і вибори, повідомляє наш власний кореспондент Дарина НАЗАРЧУК.

* * *

«Я боротимусь за кожного виборця», — заявила лідер виборчого блоку «УРА» (Український регіональний актив) Людмила Супрун під час прес-конференції у Чернігові, інформує наш власний кореспондент Сергій ПАВЛЕНКО. За її словами, масова підтримка її блоку цілком можлива, бо народ більше не хоче політичного шоу, і виборці давно розчарувалися і в «помаранчевих», і в «біло-блакитних», і в «червоних», і в «рожевих». «Ми розраховуємо на ту третину виборців, яка ще не визначилася, за кого голосуватиме 30 вересня», — сказала Л. Супрун.

* * *

Всеукраїнська організація «Свобода» провела у центрі Києва акцію «Марш захисту українців» — на майдані Незалежності було спалено символічне опудало «Чудо-юдо», яке символізує нинішню владу. За словами лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока, ця акція має на меті нагадати нинішній владі, що «її монополія на владу скоро завершиться». Такі акції ВО «Свобода» має намір провести в різних містах України.

* * *

Рада партії «Справедливість» (голова партії — Іван Чиж) ухвалила рішення про підтримку на дочасних парламентських виборах Комуністичної партії України, сприяння проведенню виборчої кампанії КПУ на місцях та призначення постійного представника центрального штабу партії «Справедливість» при центральному виборчому штабі КПУ для координації дій партійних структур під час агітаційно-пропагандистських заходів та масових мітингів, повідомляє прес-служба КПУ.

* * *

Комітет виборців України заявив, що близько мільйона громадян можуть не знайти себе у виборчих списках у день виборів. За словами голови КВУ Ігоря Попова, це пов’язано з тим, що ті уточнення, які було зроблено виборцями за підсумками попередньої виборчої кампанії, не враховано під час складання нових списків. У зв’язку з цим КВУ закликає громадян до виборів відвідати виборчі дільниці й перевірити наявність свого прізвища у списках.