Ювілей як поштовх до відродження

Наприкінці жовтня село Миньківці Дунаєвецького району на Хмельниччині відзначатиме своє 600-ліття. Колись воно було містечком, райцентром і навіть (більш як 30 років) — столицею невеликої держави. Місцева влада та громада за активної підтримки подільських краєзнавців та ентузіастів вирішили використати цю дату для того, щоб розпочати нове життя. Про це в інтерв’ю нашому кореспонденту розповідає сільський голова Наталя Олійник.

— Миньківчани щиро вдячні всім, хто переймається долею нашого населеного пункту, хоче повернути його минулу славу, популяризує село. Це місцеві журналісти, письменники, а надто історики та краєзнавці. Якщо чесно, то багато хто з членів громади й не знав би, в якому славному місці вони живуть, якби не ці люди.

Перша згадка про село є в грамоті короля Владислава Ягайла, який 20 жовтня 1407 року подарував лицарю Янушу та його сину землю і все, що на ній, у Маньківцях на річці Рів та Миньківцях на річці Ушиця.

Журналіст і краєзнавець Володимир Захар’єв запропонував не пропустити такої нагоди і влаштувати свято. Створили оргкомітет. Готуємо театралізоване дійство на центральній площі, де понад 200 років тому зібралися селяни з навколишніх сіл і проголосили власну державу, прийняли конституцію, обрали суд і сенат, скасували кріпосне право. На жаль, за радянських часів чимало унікальних пам’яток Миньковецької держави було знищено, її історія та ім’я володаря — графа Мархоцького — замовчувалися. На нашому святі ми постараємося відтворити картину давніх Миньківців: будуть представлені ремісничі цехи, які колись прославили містечко в Європі. Звідусіль до нас зголошуються прибути гончарі, ткачі, різьбярі, каменотеси, ковалі.

Шкода, що в останні роки тут занепало сільське господарство, а сільська рада мала дуже мізерні джерела надходжень до місцевого бюджету. Ситуація здавалася безвихідною. Наразі в Миньківцях реєструється все більше малих і середніх підприємців. Їхній успіх дає надію й громаді. Саме місцевий бізнес погодився взяти на свої плечі витрати на ювілей, випуск буклета. Бо розуміє, що такі заходи і йому на руку. Адже Миньківці — справжнє відкриття для туристів. Нині селом дуже зацікавилися поляки. Цілими родинами приїздять, щоб пошукати могили своїх предків. Запрошуємо усіх небайдужих до долі Миньківців не тільки побувати у нас на ювілеї, а й долучитися до його підготовки. Звертатися до Володимира Захар’єва 8067 3846337, nіlіn63@maіl. ru

Віра ШПИЛЬОВА.

Хмельницька область.

Не втягуйте нас у протистояння

Президенту України В. А. Ющенку,

Голові Верховної Ради України О. О. Морозу,

Прем’єр-міністру України В. Ф. Януковичу

Шановні керівники держави!

Звернутися до вас нас змушує та ганебна, брудна та неправдива інформаційна кампанія, яку розв’язали в ЗМІ представники секретаріату Президента та апарату РНБОУ. Її метою є викривлене висвітлення стану справ в атомно-енергетичному комплексі України та дискредитація його керівників.

Як свідчать події останнього часу, передвиборна кон’юнктура багатьом засліплює очі, й вони за будь-яку ціну намагаються завдати інформаційних ударів по своїх політичних опонентах. Дуже прикро, що черговим об’єктом цих нападів стала ядерна енергетика.

Ми звертаємо увагу вищих керівників держави на неприпустимість втягування колективів атомних електростанцій та підприємств ядерно-енергетичного комплексу в політичне протистояння, розбурхування емоцій, оскільки людський фактор у роботі цих підприємств має визначальне значення для гарантування безпечної їх експлуатації. Нові Чорнобилі нам не потрібні!

Ми засуджуємо перетворення апарату РНБОУ та секретаріату Президента України на машину політичного тиску на своїх опонентів. Це особливо небезпечно, коли об’єктом цього тиску стають колективи АЕС — підприємств підвищеної екологічної та техногенної небезпеки, які займають стратегічне та монопольне становище в енергетиці країни.

Ми підтримуємо зусилля керівництва НАЕК «Енергоатом» на чолі з Андрієм Деркачем навести лад в атомно-енергетичному комплексі, його намагання розірвати численні корупційні схеми, які роками годували чиновників та бізнесменів, котрі паразитували на закритому статусі державних підприємств, що входять до нього.

Шановні лідери політичних партій та блоків — учасники виборчого процесу!

Вимагаємо припинити використання атомно-енергетичного комплексу для задоволення вузькокорпоративних інтересів тієї чи іншої політичної сили.

За дорученням профспілкового комітету ДП НАЕК «Енергоатом»,

Олексій ЛИЧ, голова профспілкового комітету.