Навколо системи кооперації Луганщини склалася непроста ситуація. Днями керівництво «Луганської народної республіки» видало наказ про... націоналізацію Луганської облспоживспілки. Представники ЛНР ще тиждень тому встановили контроль за кооперативними ринками області й сьогодні збирають з підприємців кошти за торговельні місця. Гроші, за їх словами, вони спрямовують «на потреби республіки».
Правління Укркоопспілки назвало такі дії «повною юридичною безграмотністю і черговим свідченням бандитського характеру ЛНР». В Укркоопспілці зазначають, що агресивні дії ЛНР прямо завдають шкоди 2100 співробітникам кооперації області, 9 тисячам пайовикам — пересічним мешканцям області, а також 10 тисячам підприємців, які намагаються, незважаючи на кризу та загрозу життю, забезпечувати продовольством населення Луганської області на кооперативних ринках. «Юридичний статус кооперації у всіх країнах світу — від Москви до Лондона — такий, що вона належить у рівних частках великим групам людей (пайовикам), тому кооперацію можна знищити, але націоналізувати її неможливо», — йдеться в заяві.
Укркоопспілка вже звернулася до міжнародних об’єднань кооперації, щоб вони дали оцінку безпрецедентним діям ЛНР і сприяли у збереженні прав споживчої кооперації на всій території України.