Учора в Києві завершився одинадцятий саміт Україна—ЄС. Участь у ньому з європейського боку взяли Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, Прем’єр-міністр Португалії (яка нині головує в Євросоюзі) Жозе Сократеш та голова Ради ЄС Хав’єр Солана.

Протягом усього тижня українські журналісти намагалися спрогнозувати результати зустрічей на найвищому рівні. Проте, схоже, мало хто міг передбачити, що саміт пройде і завершиться саме у такий спосіб.

Тож спочатку про результати. Президент України Віктор Ющенко на підсумковій прес-конференції повідомив: «Не кожний саміт, переконаний, закінчується підписанням таких базових документів, які прийняли ми сьогодні: це спільна заява, друге — спільна доповідь про прогрес у переговорному процесі щодо укладення Нової посиленої базової угоди між Україною і Європейським союзом, а також спільний звіт про прогрес у реалізації меморандуму між Україною та Європейським співтовариством щодо співробітництва в енергетичній сфері». Невідомо, чи то Президент іронізував, називаючи заяви «про прогрес» серйозними документами, чи то справді у це вірив.

Загалом, за словами Президента, основний акцент було приділено Новій посиленій угоді. «Ми у нашій спільній заяві відзначаємо прогрес. А прогрес є надзвичайно великий, починаючи від самої структури документа і закінчуючи ключовими принципами», — заявив Віктор Ющенко. Європейці теж підтвердили, що однією з основних тем саміту було обговорення Нової посиленої угоди. Як заявив Жозе Сократеш: «Найважливіше у цьому саміті було досягнення компромісу між двома сторонами, щодо Нової посиленої угоди, яка, на наш погляд, стане новою віхою у співпраці між Україною та ЄС». Щоправда, він не пояснив у чому саме полягав компроміс. Нагадаємо, українські політики прагнуть, щоб у новій угоді було передбачено набуття нашою державою членства в ЄС. Хоча б у гіпотетичному майбутньому. Європейцям цей варіант не подобається. Вони наполягають на тому, що відносини мають розвиватися у рамках програми сусідства. Проте жодна зі сторін не хоче коментувати цього питання, посилаючись на те, що угода ще не підписана, і, мовляв, коли буде документ, тоді й буде про що говорити.

Однак навряд чи звичайних громадян цікавить зміст ще не підписаних документів. Більше хвилюють візові та торговельні відносини. Як запевнили учасники зустрічей, договір про спрощення візового режиму з ЄС запрацює щойно його ратифікують парламенти обох сторін. Віктор Ющенко також повідомив, що обговорив з єврочиновниками ці питання. Мовляв, сумну сторінку перегорнуто. Що це означає, покаже найближче майбутнє. Водночас для тих, хто має паспорт громадянина ЄС, в’їзд до нашої країни залишиться безвізовим. А щодо створення зони вільної торгівлі, то європейці вкотре заявили, що чекатимуть поки Україна стане членом СОТ.

Тож жодних «несподіванок» на саміті не сталося. За винятком відсутності Прем’єр-міністра Віктора Януковича. До речі, його прес-служба повідомила, що Віктор Федорович заради саміту перервав свою відпустку, і його зустрічі з європейськими босами відбудуться одразу після перемовин у секретаріаті Президента. Тож де насправді відбувся саміт, на Банковій чи на Грушевського — не ясно.