Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк під час робочої поїздки у Закарпатській області відвідав Іршавський, Виноградівський, Берегівський, Свалявський, Великоберезнянський райони, міста Мукачеве, Перечин, Ужгород, де зустрівся з громадськістю, керівництвом місцевих рад, виступив у прямому ефірі на місцевому телебаченні, дав прес-конференцію для закарпатських ЗМІ.

Як повідомили у прес-службі Верховної Ради, значна частина запитань торкалася проблем міжнародного статусу України, перспектив вступу до ЄС, СОТ та НАТО, подальшого розвитку українсько-російських відносин у зв’язку з передвиборними урядовими змінами в Росії, реакції світової спільноти на майбутні результати дострокових парламентських виборів. Кажучи про черговий саміт «Україна—ЄС» за участю провідних українських та європейських політиків, який відкрився 14 вересня у Києві, А. Мартинюк зауважив, що не слід чекати від нього якихось проривних результатів, адже це, найімовірніше, буде чергова дискусія про шляхи майбутнього вступу до ЄС, яка триває вже не один рік. «Нам треба менше озиратися на Європу, а більше працювати, щоб створити європейські умови життя у себе, в Україні. От тоді ми станемо дійсно потрібні Європі».

А. Мартинюк озвучив також позицію комуністів стосовно вступу до НАТО. «Робити це силоміць, в умовах, коли переважна більшість населення категорично проти НАТО, було б політичною зрадою свого народу», — сказав він.

Відповідаючи на запитання, які наслідки для України матиме зміна уряду в Росії, А. Мартинюк наголосив, що «наші стосунки розраховані на довгостроковий період, тому ніякі зміни політичних персоналій ні в Росії, ні в Україні не можуть порушити той настрій дружби і добросусідства, який складався протягом багатьох років».