Такий шлях пройшли 139 колишніх і нинішніх депутатів болгарського парламенту

Болгарська громадськість перебуває в глибокому шоку. У цей стан їх увергнула Комісія з розсекречення архівів колишньої Державної безпеки (ДБ) Болгарії, яка є аналогом КДБ.

Комісія відшукала в архівах і опублікувала в Інтернеті імена колишніх таємних агентів ДБ. Серед них 139 народних депутатів, котрі входили з 1990 року в Народні збори різних скликань. У парламенті Болгарії 40-го скликання фігурують прізвища 19 депутатів, котрі співробітничали з різними відділами ДБ. Серед них лідери Руху за права і свободи (РПС) Ахмед Доган і Юнал Лютфі, Руху ВМРО Красимір Каракачанов, активісти опозиційної партії «Атака».

З величезним розчаруванням болгари дізналися, що таємним агентом ДБ був і їхній улюблений кіноактор Тодор Колєв. Рекламні ролики з його участю ще крутить Болгарське національне телебачення, а його портрети прикрашають рекламу на маршрутних таксі та тролейбусах. З них Тодор Колєв закликає утеплити на зиму вікна і двері. У звичайних болгар зображення і різні заклики Тодора Колєва спричиняють напади обурення і роздратування.

Багато хто також здивувався тому, що в списках таємних агентів є і колишній прем’єр-міністр Жан Віденов. З’ясовується, людина, котра керувала урядом, деякий час була власником явочної квартири й активно співробітничала із ДБ.

Дещо раніше стало відомо, що в архівах ДБ було знайдено особову справу агента під псевдонімом Гоце. Ним виявився нинішній президент Болгарії Георгій Пирванов. Із папки з написом «Гоце» зникло кілька сторінок. Як гадають опоненти президента, це і були доноси таємного агента. А оскільки їх немає, вважають прихильники Пирванова, то для того, щоб говорити про конкретне співробітництво глави держави зі спецслужбами, немає вагомих підстав. Вони переконують людей, що Пирванов був лише в розробці ДБ, яка тільки спостерігала за діяльністю молодого науковця.

Саме зникнення сторінок із папки «Гоце» також оповите містикою. Буквально напередодні двох співробітників державного архіву одного за одним було знайдено мертвими. Поліція офіційно оголосила, що вони пішли з життя з особистих і сімейних причин. Але багато хто сумнівається в цьому і пов’язує ці смерті із секретним досьє на президента.

Сам президент, після виявлення в архівах особової справи на нього, розпорядився помістити її на свій сайт для загального ознайомлення. Мовляв, дивіться, який наклеп на мене зводять, а мені приховувати нічого. Але парламентська опозиція в особі колишнього прем’єр-міністра Івана Костова зажадала відставки глави держави. На думку колишнього президента Болгарії Петра Стоянова, цей факт із життя Георгія Пирванова не дозволяє йому бути главою держави і об’єднувачем болгарської нації.

Так само вважають і активісти двох громадських організацій Болгарії — Асоціації свободи слова «Анна Політковська» і Громадянської ініціативи «Солідарність». Щотижня вони проводять мовчазну акцію протесту біля Адміністрації президента і Міністерської ради Болгарії. Молоді люди стоять біля вікон президента з плакатами, на яких написано: «КДБ і ДС (Державна безпека. — Я. С.) — геть брудні руки від європейської Болгарії», «Залежний президент — реальна небезпека для національної безпеки», «Президент, який бреше, — приниження для країни».

«Ми радимо президенту добровільно піти у відставку через його агентурне минуле. Сподіваємося вплинути на його мораль і совість. Своєю добровільною відставкою він змиє ганьбу із себе і людей, котрі голосували за нього. Цей вчинок водночас буде знаком пам’яті всіх репресованих за комуністичного режиму», — заявив один із керівників Асоціації свободи слова «Анна Політковська» Петр Пенчев.

Асоціація почала збирання підписів за відставку президента та оголосила, що всі бажаючі можуть висловити свою думку про це на сайті організації. Усі зібрані підписи і думки людей Асоціація пообіцяла направити голові Європейської комісії Жозе Мануелю Баррозу.

Новий скандал з відкриттям таємних досьє 19 народних депутатів напередодні місцевих виборів тільки набирає сили. Громадськість вимагає оголосити, чи є серед кандидатів на посади мерів і общинських радників (депутатів місцевих рад) колишні агенти ДБ.

А самі винуватці скандалу розголошення секретних архівів вважають зрадою державних інтересів. Так, один із нині працюючих у Народних зборах депутатів Петр Берон, котрий співробітничав із Держбезпекою під псевдонімом «Бончев», назвав розкриття архівів спецслужб національною зрадою. Він нагадав, що жодна країна не розкрила імен своїх розвідників і контррозвідників, до яких він відносить і себе.

Але в суспільстві переважає інша думка. Коротко її сформулював лідер партії «Європейський демократичний шлях» Димитр Абаджиєв. Він заявив, що «список депутатів, котрі співробітничали з колишньою Державною безпекою, необхідно було розсекретити вже давно». Димитр Абаджиєв вважає: якщо нині працюючі в парламенті депутати, котрі співробітничали з Держбезпекою, дотримуються правил загальнолюдської моралі, то вони повинні добровільно залишити Народні збори.

Це вимога по суті перебуває в площині побажання, бо робота на Держбезпеку не тягне жодних юридичних наслідків.

Мало того, лідер Болгарської соціалістичної партії і прем’єр-міністр країни Сергей Станішев заявив, що відкриття секретних досьє є лише історичною цінністю. Але це дало змогу вибити карти в тих, хто використовував дотепер таємні відомості про народних депутатах для їх шантажу і рекету.

Він наголосив, що сам особисто не засуджував би одразу когось за приналежність до таємних служб, бо не знає, чи працювали вони на справу безпеки держави або просто писали доноси на оточуючих. Це мають довести обвинувачі чи ЗМІ, додав прем’єр.

За його словами, «Болгарія нині перебуває в 21-му столітті, і в ній є цікавіші та важливіші для суспільства теми для дискусій — як країні розвиватися далі, як прискорити наш розвиток». Кого з нормальних людей поза політичним середовищем ще хвилює тема досьє? — поставив риторичне запитання лідер соціалістів.

І все-таки багато хто з демократично налаштованих болгар вважають, що, не покаявшись і не звільнившись від вантажу минулого, суспільству і країні буде складно просуватися вперед. Тим більше, що Європейський союз різко негативно ставиться до тих країн, які не затаврували КДБ і родинні йому організації в колишніх соціалістичних країнах.

Софія.