На позавчорашньому брифінгу крім загальних порушень виборчого законодавства, зафіксованих «лінією довіри» при СБУ, речниця відомства Марина Остапенко розповіла і про кількох суб’єктів процесу, чиї імена з відомих причин останнім часом опинилися під «моніторингом» СБУ.

Зокрема, на Володимирській «здивувалися» «нападу амнезії» в Сергія Ківалова, який через ЗМІ назвав «маячнею» інформацію в. о. голови Служби безпеки Валентина Наливайченка про інцидент у Борисполі (нагадаю, найвідоміший у народі екс-голова ЦВК проніс із собою на борт літака бойовий пістолет, що помітив пильний пасажир і забив тривогу), і навіть пообіцяв цей «готовий сюжет» передати в «Комеді-клаб». Насправді «інцидент мав місце», запевнила прес-секретар і підтвердила це результатами службового розслідування. До речі, не знаю, чи знадобився б гумористам «готовий сюжет» від пана Ківалова, але ці результати точно заслуговують на їхню увагу: за звичку іменитого пасажира літати з «бойовим атрибутом ручного багажу» покарали... двох працівників аеропорту доганами і одного звільненням. А самому Сергію Петровичу крім тиражування «імені всує» нічого не загрожує, бо він хоч і «порушив закон, але відповідальність настає, коли інцидент має негативні наслідки». Оскільки літак не запізнився, пасажири не постраждали і навіть розважилися «антитерористичним авралом», на історії поставлено крапку. Недоторканні «віпи» можуть і надалі абстрагуватись від правил, а Служба безпеки здіймати галас з нульовим результатом...

Менше пощастило Миколі Рудьковському з його обізнаністю у злих намірах «мукачівської банди». Щоправда, як уточнила Марина Остапенко, сам він згодом зізнався, що не має жодної інформації про теракти, крім тієї, що прочитав в Інтернеті. Звична річ: сайти часто підводять політиків. «Слідчі СБУ, — повідомила речниця, — підготували до Генпрокуратури подання про порушення кримінальної справи за ст. 259 КК — неправдиве повідомлення». У разі доведення вини міністрові транспорту та зв’язку загрожує покарання «від адміністративного до кримінального». Крім того, якщо врахують звичку міністра аварії на транспорті кваліфікувати терактами, справа запахне рецидивом. З ним можна «доїхати» і до семи років позбавлення волі. Пані Остапенко також заявила, що 10 вересня Служба безпеки порушила кримінальну справу проти високопосадовців Мінтранспорту та зв’язку «за зловживання, що призвели до втрати державних коштів в особливо великих розмірах» і висловила здивування, що М. Рудьковський знехтував 112 повідомлень СБУ про незадовільний стан транспортної галузі.

Того самого дня прес-служба МТЗУ розповсюдила заяву, в якій вимагає вибачень і «персональної відповідальності Марини Остапенко за поширення недостовірної інформації про діяльність Мінтрансу та галузі в цілому», інакше «буде позов до суду». Сам М. Рудьковський оцінив дії СБУ — «другої прес-служби секретаріату Президента» — як розправу і пряму помсту Віктора Ющенка за його політичну позицію. Втім, однопартієць «переслідуваного» міністра Віталій Шибко стверджує: якщо вину колеги доведе суд, «міністр, котрий порушив закони, повинен бути притягнутий до відповідальності». Бо «правосуддя насамперед».