Центральна виборча комісія затвердила заходи із забезпечення безпеки функціонування інформаційно-аналітичної системи «Вибори» на дострокових парламентських виборах 30 вересня. Відповідну постанову підтримали всі члени ЦВК, які брали участь у засіданні ЦВК. За словами голови ЦВК Володимира Шаповала, цим документом Центрвиборчком зобов’язав окружні виборчі комісії створити робочі групи, які забезпечать перевірку захисту програмного забезпечення системи «Вибори». До складу цих комісій також увійдуть представники Держслужби захисту інформації та зв’язку і СБУ.

* * *

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко заявила на прес-конференції, що її політична сила готова до підписання угоди з блоком «Наша Україна — Народна самооборона» про довгострокову співпрацю. «Якщо потрібно угоду підписати, то ми ніколи не будемо цьому заперечувати», — сказала вона. Водночас вона нагадала, що БЮТ і «НУ—НС» вже підписали угоду, і саме ця угода є певною основою для створення програми майбутнього уряду і в ній чітко виписано всі позиції щодо роботи демократичних сил як у владі, так і в опозиції. Водночас Ю. Тимошенко наголосила, що у разі потреби БЮТ підпише стільки угод, скільки того бажає «НУ—НС». «Головне, щоб вони не порушувалися», — сказала лідерка БЮТ.

* * *

72 відсотки громадян підтримали ініціативи Комуністичної партії, спрямовані на ліквідацію інституту президентства в Україні. Про це повідомив на прес-конференції в Сумах лідер українських комуністів Петро Симоненко, оприлюднюючи результати всеукраїнського опитування, проведеного Компартією на початку вересня. З десяти мільйонів громадян України, які отримали відповідну анкету, заповнили її майже дев’ять з половиною.

* * *

Лідер блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Юрій Луценко вважає: що частіше Верховна Рада переобиратиметься, то краще для громадян. І тому він не виступатиме проти того, якщо через рік створиться ситуація, коли знову можуть відбутися вибори, повідомляє прес-служба блоку «НУ-НС». «Можна буде частіше звіряти слова і дії політиків, — сказав Ю. Луценко. — Та і влада, що перебуває під таким пильним контролем, швидше опам’ятається. Адже є унікуми, які так довго засідають в парламенті, що цілком серйозно думають, що тролейбус — це автобус, якому дружина наставила роги».

* * *

Кандидат у народні депутати від Партії регіонів Ганна Герман висловила сподівання стосовно створення «широкої коаліції» після дочасних парламентських виборів, передає НТН. При цьому вона зіслалася на дані соціологічних досліджень, згідно з якими більшість Верховної Ради нинішнього скликання і «помаранчеві» наберуть приблизно однакову кількість голосів. «Я до кінця віритиму в можливість створення широкої коаліції, — сказала Г. Герман. — Ми підемо в нікуди, якщо і надалі робитимемо ставку на одну частину України. Ми не повинні забувати, що за кожним із наших лідерів стоїть величезна кількість людей».

* * *

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок виступає за якнайшвидше проведення люстрації влади за принципом трьох «К» (комуністи—кадебісти—кучмісти) — усунути від влади держслужбовців, які працювали на керівних посадах в компартії СРСР та у системі КДБ. Як повідомляє прес-служба ВО «Свобода», за словами О. Тягнибока, присутність колишньої агентури КДБ СРСР, вихідців з радянської комуністичної партії та комсомолу в усіх органах української влади та політикумі є «перманентною загрозою для України та українців». «Проблема України не у відсутності професійних кадрів, а в тому, що більшість керівних посад окупували люди, які за своєю ментальністю залишаються «совєцькими», виховані на ідеалах СРСР», — переконаний Олег Тягнибок.

***

Партія регіонів є безперечним лідером на позачергових виборах до Верховної Ради України. Про це вчора на прес-конференції розповіли директор Фонду «Демократичні ініціативи Ілько Кучерів, науковий керівник Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна та керівник фірми «Юкрейніан соціолоджі сервіс» Олександр Вишняк. За їхніми словами, за регіоналів збираються голосувати 34,1 відсотка, БЮТ — 25,7, НУ—НС — 11,9, Блок Литвина — 3,3, КПУ — 2,7, СПУ — 1,8, ПСПУ — 1,1 відсотка. За всі інші партії та блоки віддали б свої голоси 2,9 відсотка респондентів, проти всіх проголосували б — 4,6, а тих, хто не визначився, — 12 відсотків. Окрім того, 42 відсотки респондентів вважають, що вибори нічого не змінять, 28 — зможуть поліпшити ситуацію, а 12 відсотків — погіршать становище в країні. Лише 5,9 відсотка впевнені, що вибори пройдуть чесно і демократично. Взагалі у виборах планують взяти участь 58 відсотків населення.

За словами соціологів, рейтинг Партії регіонів залишається стабільним, а рейтинг БЮТ за останні два місяці різко зріс. Вони вже вдвічі випереджають Блок «НУ—НС». Основні чинники цього — різке підвищення активності БЮТ та вкрай невдала стратегія блоку «Наша Україна—Народна самооборона».