Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Партії регіонів до Головного управління контролю за благоустроєм Києва Київської міськдержадміністрації про право партії на встановлення агітаційних наметів у столиці. Дії відповідача щодо демонтажу наметів Партії регіонів на майдані Незалежності суд визнав протиправними. Нагадаємо, що першого вересня київський міський голова Леонід Черновецький заборонив розміщення у Києві агітаційних наметів усіх політичних сил.

***

Окружний адміністративний суд Києва визнав неправомірною вимогу Державної прикордонної служби стосовно заповнення громадянами картки тимчасового обліку під час перетину кордону. Про це заявив заступник керівника штабу блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Микола Оніщук.

— Українці, які до 30 вересня цього року перетинатимуть кордон нашої країни, не повинні заповнювати будь-які картки, окрім тих, які стосуються власне правил перетину державного кордону, — пояснив він. —Документами, що подаються громадянином, є лише його паспорт та митна декларація. Ніхто не може бути обмежений у праві взяти участь у голосуванні лише з тих мотивів, що він повернеться до своєї країни в п’ятницю, суботу чи у день голосування, — зазначив Микола Оніщук.

***

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович прогнозує, що його сила до кінця вересня подасть підписи для проведення ініційованого нею референдуму з визначення статусу російської мови, виборності голів районних і обласних державних адміністрацій, а також нейтралітету й позаблокового статусу України. Про це Віктор Янукович сказав у Запоріжжі. Процес складно передбачити в термінах, наголосив політичний лідер, але тільки-но підписи будуть зібрані, документи подадуть на реєстрацію в ЦВК.

***

Усі 17 територіальних виборчих округів у Донецькій області забезпечені приміщеннями для роботи, технікою, засобами зв’язку, комп’ютерним обладнанням. У містах і районах завершено перший етап роботи зі складання списків виборців. До цієї роботи групи з обліку виборців залучали в тому числі сільських, селищних, міських голів. Як повідомив голова обласної держадміністрації Володимир Логвиненко, розпочато друкування списків виборців для здачі їх до виборчих комісій. Керівник області висловив занепокоєння щодо якості складених списків і зазначив, що одразу після дострокових парламентських виборів відновиться робота зі складення реєстру виборців. Всі 2 559 виборчих дільниць забезпечені необхідною кількістю скриньок, щоправда, в Маріуполі деякі з них потребують ремонту.

***

Блок Юлії Тимошенко й «Наша Україна — Народна самооборона» готуються до невизнання результатів виборів і запровадження прямого президентського правління. Таке переконання висловив лідер Комуністичної партії Петро Симоненко на прес-конференції у Полтаві.

Він також не відкидає, що Президент Віктор Ющенко може замість чинного Кабінету Міністрів призначити виконуючих обов’язки міністрів. На думку лідера комуністів, про це свідчать «останні незаконні укази Президента про звільнення двох членів уряду».

***

Після приходу до влади нового уряду буде закрито практично всі шляхи транспортування наркотиків через Україну. Таку заяву зробила лідерка БЮТ у прямому ефірі білоцерківського телеканала «Крокус-1». Коментуючи поширення наркоманії у нашій країні, Юлія Тимошенко сказала, що «керівники силових відомств на самому високому рівні є дахом для влади, яка сьогодні займається наркоторгівлею».

***

60 — 70 відсотків опитаних збираються взяти участь у дострокових виборах. Такі дані повідомили вчора на прес-конференції директор Інституту соціальної та політичної психології АПН України Микола Слюсаревський, заступник директора, кандидат психологічних наук Любов Найдьонова та завідувач лабораторії соціально-психологічних технологій Павло Фролов. За їхніми даними, за Партію регіонів збираються голосувати 32,9 відсотка, БЮТ — 28,6, «НУ—НС» — 15,1, КПУ — 5,9, Блок Литвина — 5,7, СПУ — 2,2, ВО «Свобода» — 2,1, ПСПУ — 1,4, КПУ(о) та Партію зелених України — 0,9 відсотка. За інші партії та блоки віддали свої голоси 2 відсотки респондентів, а проти всіх проголосували 2,2 відсотка. Лише 20,8 відсотка опитаних впевнені, що позачергові парламентські вибори відбудуться чесно й демократично.