Голова Верховної Ради Олександр Мороз прийняв Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Вільяма Тейлора (на знімку). На прохання посла він проаналізував перебіг виборчої кампанії, охарактеризувавши її як «авантюру, яка нічого не дає державі й не змінює конфігурацію політикуму в Україні».

Всі чотири укази Президента — антиконституційні, й рано чи пізно ми отримаємо відповідь від Конституційного Суду, — сказав Олександр Мороз. — Ми повинні керуватися законом.

Глава парламенту наголосив на системному порушенні законодавства з боку глави держави та його секретаріату. Вони полягають, зокрема, у порушенні процедури формування судової гілки влади, неприйнятті до розгляду законів, ухвалених парламентом, блокуванні роботи ЦВК та Конституційного Суду. На думку Олександра Мороза, це свідчить про «дріб’язковість і примітивність команди, яка має всю повноту влади і при цьому називає себе опозицією».

По суті, в Україні знищується система влади. Виборчий процес здійснюється у вузькому, штучно створеному, сумнівному стосовно законодавства правовому полі, — вважає головний парламентарій.

Та найбільшу загрозу Олександр Мороз вбачає в тому, що Президента цікавить не новий склад Верховної Ради, а новий зміст Конституції. Дії глави держави він називає «узурпацією влади». Голова Верховної Ради наголосив, що пленарне засідання парламенту четвертого вересня відбулося у повній відповідності до Конституції й законодавства, і висловив сподівання, що наступного тижня відбудеться ще одне пленарне засідання. Отже, у Президента не буде підстави використати статтю 90 Основного Закону, відповідно до якої глава держави може розпустити парламент, якщо він не збирається на пленарні засідання протягом 30 днів.

Вільям Тейлор, у свою чергу, зазначив, що США «дуже уважно спостерігають за цими виборами».

Ми підтримаємо будь-який уряд, сформований за результатами чесних і справедливих виборів, — сказав він.

Водночас посол висловив занепокоєння з приводу того, чи чесними будуть вибори, пояснивши, що йдеться про норми законодавства стосовно голосування на дому та голосування людей, які перебувають за кордоном. Олександр Мороз наголосив, що відповідні норми виборчого закону спрямовані саме на запобігання можливим фальсифікаціям.

Олександр Мороз повідомив, що звернувся до Генеральної прокуратури з приводу серйозних недоліків, допущених під час складання списків виборців. За його словами, «за два тижні до виборів на основі інформації з місць про списки виборців можна зробити висновок, що вони за два роки змінилися майже на 20 відсотків». На думку Голови Верховної Ради, це свідчить про те, що готуються «запаси» електорального ресурсу для тих, хто його контролює. За цим криється «найбільша небезпека фальсифікацій, бо вибори потрібно було проводити на основі єдиного реєстру виборців».

Він також наголосив на системному використанні адміністративного ресурсу на місцях з боку секретаріату Президента і місцевих адміністрацій. Чільник держави, зазначив він, також бере участь у виборчій кампанії на боці однієї з політичних сил.

— Шкода, що главу держави використовують ті, хто першими ставитимуть йому палиці в колеса в майбутній президентській виборчій кампанії, — підсумував Олександр Мороз.

Прес-служба Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз учора також взяв участь в урочистостях, присвячених Дню працівників лісового господарства, та в заходах громадського об’єднання «Український форум».