Інтернет у кожну школу

У конкурсі науково-дослідницьких робіт учнів — членів Малої академії наук України в 2007 році область посіла третє місце. За словами начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Олександра Вєрозубова, в науково-технічному відділенні МАН запорізькі школярі вибороли перше, а у фізико-математичному та економічному — друге місце. Відзначилися вони також у предметних турнірах та олімпіадах, здобувши перші місця з історії та в змаганнях юних винахідників, третє місце — з економіки, четверте — з правознавства та фізики. Не підвели й у міжнародних інтелектуальних змаганнях, лідируючи в рейтингу.

Високий рівень знань зумовлений, зокрема, тим, що торік в області завершено комп’ютеризацію всіх загальноосвітніх шкіл.

— Сьогодні підключені до Інтернету лише 57 відсотків шкіл, — зауважив голова облдержадміністрації Євген Червоненко. — Такий показник нас вдовольняти не може. Бо тільки завдяки Інтернету можна зрівняти в можливостях сільського і міського школярів.

Микола МАНЬКО.

Запорізька область.

Учать жити в борг

У британських школах запровадили новий предмет — «економічне благополуччя і фінансові можливості». Його вивчатимуть учні віком від 11 до 16 років.

Захід — це світ грошей і кредитів, тому вчитися жити у цих умовах потрібно там зі школи. На думку спостерігачів, закінчуючи навчання, молоді люди потрапляють у боргову яму. Уже в 2007 році зареєстровано понад 30 тисяч випадків, коли британці були не в змозі платити за рахунками, і стільки само випадків арешту майна.

Діти мусять знати, як відкрити банківський рахунок, оформити покупку нерухомості, кредит на навчання у вузах, платити за оренду житла. Також молоді люди зобов’язані вивчити пенсійну систему.

До слова. Кожен шостий випускник британської школи не вміє читати, кожен п’ятий — рахувати.

У гості... — зі стільцем

Напередодні нового навчального року колектив Новоукраїнської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів № 8 звернувся до земляків із проханням завітати в гості і подарувати школі з нагоди її 30-річчя 200 стільців. Учителі, батьки і учні самотужки зробили ремонт шкільного приміщення і класних кімнат, а ось на стільці грошей не знайшлося.

«Перша ластівка» невдовзі з’явилася — одна з політичних сил передала школі 30 офісних крісел для комп’ютерного класу. Восьмій школі не завадив би і капітальний ремонт. Але меблі — потреба першочергова. Може, хтось із добродіїв ще відгукнеться на звернення вчителів?!

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.