Сьогодні Державна дума розгляне питання про призначення Віктора Зубкова новим главою уряду РФ. Пропозиція Володимира Путіна призначити прем’єр-міністром Росії Віктора Зубкова, котрий обіймав досі посаду глави Федеральної служби з фінансового нагляду, лише на перший погляд здається дивною. Йому 66 років, він політик не публічний і не розглядався експертами як претендент на прем’єрське крісло. Але він з 2001 року входив до найближчого оточення президента Путіна, передає наш московський кореспондент Віктор Тимошенко.

І хоча вчора фракція КПРФ у Державній думі заявила, що голосуватиме проти кандидатури Віктора Зубкова на посаду голови уряду Росії, найімовірніше, саме він наступного тижня формуватиме новий уряд.

Із Зубковим залишиться працювати «кістяк» уряду, який пішов у відставку, припустив екс-прем’єр РФ Михайло Фрадков. Російські експерти, у свою чергу, вважають, що зміна міністрів не загрожує силовому блоку, за винятком МВС, міністерства культури і освіти. А от міністри економічного блоку можуть змінити роботу на крісло губернатора, посади топ-менеджерів у комерційних структурах і державних монополіях. Приміром, візаві Анатолія Кінаха — главі Мінекономіки РФ Віктору Христенку (із єльцинської команди) пророкують президентську посаду в Транснафті. Підлеглі Германа Грефа з Мінекономрозвитку кажуть, що не чекають змін. А сам міністр в одному з телевізійних інтерв’ю припустив перехід в комерційну структуру. Є імовірність звільнення Олексія Гордєєва, котрий обіймав посаду міністра сільського господарства. Кажуть, що «кривдник» українського м’яса і молока незабаром вирушить «піднімати один з регіонів».

Отримати оперативний коментар у Міністерстві закордонних справ РФ «Голосу України» не вдалося. Дипломати кажуть, що на рівні чуток відставку міністра Сергія Лаврова не обговорюють.