У багатьох родинах дитина щодня на сніданок їсть булку і молоко, молоко і булку. Якщо вони його пропускають, то їх кмітливість протягом дня помітно погіршується.

А що пропонують на обід у школі? Правильно — булку і компот, булку і компот. Звідки ж візьметься енергія?

Кілька разів я спостерігав за школярами в їдальні. Боляче дивитися, як вони ковтають їжу, за словами дочки, несмачну і вчорашню.

Мій батько Іван Іванович завжди казав мені: «Розумний їсть те, що корисно, а нерозумний — те, що смачно». Що корисно на мій погляд?

На сніданок — омлет, яєчня. Оскільки яйця містять вітаміни А, В, С, Д, Е.

На обід треба готувати три страви. Наприклад, на перше моя дочка їсть гарячий бульйон, суп чи борщ. А якщо ви назвете суп «Семеро козенят», тому що там сім овочів, то дитину за вуха не відтягнете від тарілки.

На друге можна приготувати м’ясо чи рибу, також вигадавши веселу назву.

На третє подайте компот, обов’язково теплий.

На полуденок можна давати соки, яблука, банани, горіхи, кефір. Найголовніше — щоб їжі на полуденок було небагато, але щоб діти їли її від душі й вона швидко засвоювалася.

На вечерю їмо йогурти (кефір з варенням) чи сир з бананами, медом і т. д.

І, нарешті, загальні поради: вивчіть смаки своєї дитини, подивіться, що вона їсть з іншими дітьми, довідайтеся, чим її годують у школі і як вона на ту їжу реагує. Поважайте смаки дітей, і смачного.

Донецьк.

Фото Богдана МАСЛЯНИКА.