Теорія і практика — речі різні

Футбол. Євро—2008. Відбірковий цикл. 12 вересня.

Група А. Португалія—Сербія. 1:1. Фінляндія—Польща. 0:0. Казахстан—Бельгія. 2:2. Польща — 21 очко, Фінляндія — 19, Португалія — 17, Сербія — 16, Бельгія — 11, Вірменія — 8, Казахстан — 7, Азербайджан — 5.

Група В. Франція—Шотландія. 0:1. Литва—Фарери. 2:1.

Україна—Італія. 1:2. Голи: Ді Натале, 40, 77, Шевченко, 72.

Україна: Шовковський, Кучер, Тимощук, Єзерський, Русол, Шевченко, Шелаєв, Гусєв (Мілевський, 88), Калиниченко (Воронін, 61), Гай, Назаренко (Гладкий, 69). Тренер — Олег Блохін.

Італія: Буффон, Пануччі, Каннаваро, Барцальї, Дзамбротта, Амброзіні, Каморанезі (Оддо, 78), Перотта (Аквілані, 69), Яквінта (Квальярелла, 85), Пірло, Ді Натале. Тренер — Роберто Донадоні.

Попереджено: Каннаваро, 28, Перотту, 47, Русола, 88.

Арбітр — Говард Вебб (Англія).

Київ. НСК «Олімпійський». 45 000 глядачів. 16 градусів.

Група С. Норвегія—Греція. 2:2. Туреччина—Угорщина. 3:0. Боснія і Герцеговина—Молдова. 0:1. Греція — 19, Норвегія, Туреччина — по 17, Боснія і Герцеговина —13, Угорщина — 9, Мальта, Молдова — по 5.

Група D. Чехія—Ірландія. 1:0. Cловаччина—Уельс. 2:5. Кіпр—Сан-Марино. 3:0. Німеччина — 22, Чехія —20, Ірландія — 14, Словаччина, Уельс, Кіпр — по 10, Сан-Марино — 0.

Група E. Англія—Росія. 3:0. Андорра—Хорватія. 0:6. Македонія—Естонія. 1:1. Хорватія — 23, Англія — 20, Росія — 18, Ізраїль — 17, Македонія — 8, Естонія — 4, Андорра — 0.

Група F. Іспанія—Латвія. 2:0. Данія—Ліхтенштейн. 4:0. Ісландія—Північна Ірландія. 2:1. Швеція, Іспанія — по 19, Північна Ірландія — 16, Данія — 14, Ісландія — 8, Латвія — 6, Ліхтенштейн — 4.

Група G. Албанія—Нідерланди. 0:1. Словенія—Білорусь. 1:0. Болгарія—Люксембург. 3:0. Румунія, Нідерланди — по 20, Болгарія — 18, Словенія — 10, Албанія — 9, Білорусь — 7, Люксембург — 0.

Після поразки від італійців лише теоретично наша команда може посісти друге місце. Такий варіант можна вирахувати хіба що з допомогою вищої математики. Та, як відомо, теорія і практика — надто різні речі. Навіть якщо синьо-жовті і виграють всі матчі, що залишилися (13 жовтня. Шотландія—Україна. 17 жовтня. Україна—Фарери. 17 листопада. Литва—Україна. 21 листопада. Україна—Франція), то й це може не допомогти. Потрібні ще фантастичніші події. Скажімо, щоб Фарери обіграли Італію і Францію, щоб литовці перемогли французів. Утопія, погодьтеся, та й годі...

Утім, надамо слово людям, думки яких, гадаю, найбільше цікавлять наших читачів.

Андрій Шевченко:

— Сьогоднішня зустріч показала, що збірна України може на рівних грати з чемпіоном світу, а то й сильніше за нього. Адже ми ні в чому не поступалися збірній Італії. А вона організувала лише дві атаки, які й завершилися узяттям наших воріт. Я сам ще двічі міг вразити ворота Буффона. Після одного з моїх ударів м’яч влучив у поперечину, затим я не зміг переграти воротаря, коли вийшов з ним сам на сам. Наші шанси на вихід із групи практично рівні нулю. Але в поєдинках, що залишилися, постараємося діяти гідно, щоб зберегти репутацію.

Неважко здогадатися, що було на душі в Олега Блохіна.

— М’ячі завжди забивають через помилки в обороні, — сказав він на післяматчевій прес-конференції. — Проте суть у тому, що італійці, французи, іспанці, бразильці використовують напівмоменти. Мають дві нагоди, як оце італійці, і реалізовують їх. Ми відрізняємося тим, що можемо створити десять моментів, але програємо поєдинок. Тому моменти не беруться до уваги, рахуються забиті м’ячі.

— Чи зосталися в нас якісь шанси потрапити на Євро—2008?

— Насамперед скажу про моє везіння. Писали дуже багато, що Блохін фартовий, і бачите — зійшов нанівець цей фарт! Не можна так довго про це писати. По-друге, турнір все одно мусимо догравати — попереду ще чотири матчі. Шанси, либонь, залишаються. Але відділ фантастики — на іншому поверсі. Хоча в житті всяке трапляється. Он шотландці французів обіграли і стали лідерами. Нам потрібно боротися. І руки опускати не можна. Я, до речі, щиро подякував команді за хорошу гру, за самовіддачу. Адже нашим суперником був чемпіон світу. Та, попри все, ми заслуговували на ліпший результат.

— Чому Воронін не вийшов у стартовому складі?

— Бо я так вирішив. Воронін узагалі не тренувався останнім часом, має три кілограми зайвої ваги.

— Але у другому таймі він усе-таки пожвавив гру...

— Та де там. Він привіз гол у наші ворота. А як він поводився? Нехай таке дозволяє собі в «Ліверпулі». Я не дозволю, щоб гравець розмовляв із головним тренером у такому тоні. Тому, будь ласка, в Ліверпуль, до Бенітеса! У збірній він не гратиме, навіть якщо буде провідним виконавцем. У команді має бути дисципліна.

Він сказав, що я висловився не в належному тоні. Однак я при всій команді вибачився перед ним, і з мене шапка не впала. А він за свою поведінку вибачатися й не подумав. Такий менталітет! Та поки я тренер, дисципліна в команді буде. Не дозволю гравцям диктувати умови головному тренерові.

— Чи є якісь виходи із ситуації з обороною?

— Шукаю цей вихід. Запросив на збори Свідерського і Шевчука, але вони не відповідають рівневі національної збірної. Я навіть не включив їх у заявку. Та від цієї проблеми ми нікуди не дінемося. Проте найбільше питання сьогодні — як змусити футболістів грати на результат, коли вони зрозуміли, що вже втратили шанси.

— Лобановський у схожій ситуації створював собі гравців сам. Брав клуб, готував гравців, а потім робив із цієї команди збірну. Ви не думали про такий варіант?

— Не забувайте, що я можу піти і в закордонний клуб. Варіанта в Україні я не бачу. Є пропозиції з інших країн. Тому варіант Лобановського мені не підходить. І, якщо чесно, я не потягну такого воза. Надто багато енергії треба витрачати. А без неї заряджати гравців не можна...

Віктор БРАНИЦЬКИЙ.

«Молодіжка» вийшла в лідери

Футбол. Відбірковий цикл Євро-2009 (U-21). Група 2. Чехія—Ліхтенштейн. 8:0.

Вірменія — Україна. 0:2. Єреван. Республіканський стадіон. Голи: Ярошенко, 39, Олійник, 63 (п).

Україна: Рибка, Допілка, Мандзюк, Чижов, Федорів, Полянський, Степаненко, Олійник, Кравченко, Ярошенко (Прийомов, 71), Антонов (Лисенко, 86). Тренер —Олексій Михайличенко.

Туреччина, Україна — по 6 очок, Чехія, Вірменія — по 4, Ліхтенштейн — 0. Наступний матч українці проведуть 14 жовтня проти збірної Туреччини на її полі.