На запитання «Голосу України» відповідає політолог Володимир ФЕСЕНКО.

1. Як ви оцінюєте нинішню політичну ситуацію?

2. Хто переможе на дочасних парламентських виборах?

3. Чи буде сформована коаліція у парламенті шостого скликання?

4. Що очікує Україну, якщо парламент шостого скликання так і не запрацює?

1. Неоднозначні й парадоксальні тенденції властиві нинішній політичній ситуації. Її головна особливість — вибори, які є наслідком політичної кризи. Передбачалося, кампанія буде достатньо нервовою, напруженою, конфліктною. Але ми бачимо, що вона йде спокійно, незважаючи на певні скандали та резонансні заяви. Та більшість політиків і експертів прогнозують, що прихована напруга вибухне, ймовірно, одразу після оголошення результатів виборів. Саме цим пояснюється порівняно спокійна кампанія. Я навіть чув від російських колег: «У вас, взагалі, вибори є чи ні? Щось занадто спокійно вони відбуваються».

Окрім того, обидва політичні табори (умовно «помаранчеві» і «синьо-біло-червоні») очікують один від одного використання адмінресурсу і фальсифікацій. Раніше, як правило, ці теми турбували опозицію. Але нині бачимо такі побоювання і з боку сили парламентської коаліції.

Інший парадокс із настроями виборців. Як підтверджують опитування, вони стомилися від політичної кризи, від постійної політичної нестабільності. Настрої критичні, і таке само ставлення до провідних політичних сил. Але водночас серед населення порівняно висока готовність знову проголосувати. Більшість людей ще до початку виборчої кампанії знали, за кого віддадуть свій голос.

2. Було б гарно, якби перемогла країна. Якби вибори допомогли поступовому виходу з політичної кризи. Тоді виграє суспільство. Перемога однієї сили, на жаль, може спровокувати нову хвилю кризи.

Якщо формально говорити про можливі результати, то, найімовірніше, принципово ситуація не зміниться. На першому місці буде Партія регіонів, питання лише в тому, набере вона трохи більше чи менше голосів, аніж торік. На другому місці знову буде Блок Юлії Тимошенко, на третьому — «Наша Україна — Народна самооборона» (лише з яким відривом?). Є дві головні інтриги, пов’язані між собою: скільки буде партій і блоків у Верховній Раді? Від цього залежить формування майбутньої парламентської коаліції і яким буде розклад сил в парламенті. І тут постає запитання: хто ще пройде у Верховну Раду? Комуністи, Блок Литвина, менше шансів у соціалістів і Наталії Вітренко...

Але коаліції може взагалі не бути. Бо, згідно з Конституцією, після позачергових парламентських виборів протягом року повноваження Верховної Ради не припиняються. Тож, у принципі, коаліцію можна й не створювати. Ця ситуація на руку різним політичним силам, бо тоді можлива прихована, ситуативна, неформалізована коаліція.

А якщо поставити запитання інакше: «Хто може програти у виборах?», з’являється інша негативна інтрига. Якщо вибори будуть зірвані, може програти країна, зокрема, міжнародний імідж України в цілому і її керівників. Це можливо, наприклад, якщо буде використано знову ту само технологію, коли третина новообраних депутатів не зареєструється і обнулять списки... Тоді настане криза не Верховної Ради, а українського парламентаризму, криза всієї політичної системи країни, що спричинить негативну реакцію з боку міжнародної спільноти. Про це нам вже відверто кажуть наші партнери з Європи та інших частин світу.

3. Швидше за все, коаліцію все-таки буде сформовано. Є два базові варіанти: реінкарнація, чи новий формат «помаранчевої» коаліції у складі БЮТ і НУ—НС, або більшість навколо Партії регіонів. Багато залежить від того, хто буде четвертим чи п’ятим учасником нового складу Верховної Ради. Якщо пройдуть комуністи, більше шансів, що буде коаліція з Партією регіонів. Блок Литвина може домовлятися і з «помаранчевими», і з «синьо-білими». Тоді, на мій погляд, буде більше шансів на створення нового формату широкої коаліції. Хоча, мені здається, різке заперечення з боку «Нашої України — Народної самооборони» можливості створення широкої коаліції зменшує шанс на такий варіант розвитку подій. Тому, якщо вони після нинішньої риторики спробують таку коаліцію створити, це призведе до падіння рейтингів і НУ—НС, і Президента. Я думаю, що вони це розуміють. І не слід відкидати варіант, який я вже згадував — відсутність коаліції.

4. Якщо новообраний парламент не запрацює, на нас чекає нова хвиля політичної кризи. Гострішої, ніж була навесні. Це буде велика системна, стратегічна криза українського парламентаризму. І щоб цю нову кризу розв’язати, будуть потрібні більш потужні зусилля. Це може призвести до політичної смерті когось з провідних гравців. Великий ризик буде для Президента. Адже питання про дострокові президентські вибори лунало ще навесні. І протилежний табір обов’язково ставитиме умову: «Якщо нові вибори у Верховну Раду, то одночасно з президентськими».

Але, найпевніше, після виборів головною буде тема продовження конституційного процесу. Як він триватиме, в яких формах? Чи конституційна реформа в парламенті, чи розробка нової Конституції з її винесенням на референдум. Це велика політична гра, політичні торги почнуться у жовтні. Нині у виборах беруть участь українські громадяни, а після 30 вересня буде нова хвиля волевиявлення — вибиратимуть між собою політики: як їм далі жити? І я гадаю, якщо вони виберуть нову політичну кризу — підпишуть собі смертний вирок.

Записала Надія СМІЯН.