Ще торік, у вересні, кожен школяр та дорослий у селі Українське Талалаївського району на Чернігівщині ладен був зрізати всі осінні квіти з присадибних клумб, щоб піти з ними до вистражданої нової школи. І справді, ще 2004 року розпочате тут будівництво було майже завершено. Кажу майже, бо будівельні та опоряджувальні роботи сільської красуні-школи виконано було ще торік на 95 відсотків. Що є ті п’ять відсотків у порівнянні зі зробленим? Авжеж. Потрібні лише воля та бажання двох сторін — будівельників та замовників. А саме тут і найшла коса на камінь. Через 260 тисяч недофінансованих гривень квіти сільських дітлахів зів’яли не тільки минулорічного вересня, а й у вересні цього року. В новій школі дзвоник не пролунав і досі. Хоча, щоб завершити її, роботи зосталося — як кіт наплакав. І дивні речі кояться — всю зиму торік нову порожню школу, щоб вона не відсиріла, обігрівали, а діти мерзли неподалік, у старій школі, якій більше ста років і яка давно на ладан дихає. І все через великих дядьків, які не здатні порозумітися.

Народний депутат України п’ятого скликання від фракції БЮТ Олег Ляшко разом з головою Чернігівської обласної ради Наталією Романовою ще торік і багато разів напередодні нинішнього першого вересня намагалися вирішити проблему. Виступали посередниками сторін, шукали кошти серед бюджетних програм, але на якомусь етапі справа знову заходила в глухий кут.

Зважаючи на розвиток подій і те, що недавно санепідемстанція один клас старої школи взагалі закрила через загрозу життю дітлахів, Олег Ляшко вже офіційно через чернігівські ЗМІ звернувся і до голови обласної ради Наталії Романової, і до голови облдержадміністрації Володимира Хоменка, щоб вони нарешті віднайшли 260 тисяч гривень для фірми «Рембудсервіс» та розв’язали гостру соціальну проблему. Тим паче, що ті, не такі вже й великі кошти, знайти нескладно. Згадаємо з-поміж іншого хоча б перевиконання обласного бюджету в останньому кварталі на 12 мільйонів гривень.

Проте, схоже, сільським дітлахам і цієї зими доведеться вчитись у «катакомбах», заздрісно позираючи на нову школу під замком. Такі песимістичні реалії навіває Олегові Ляшку, котрий не здається та стукає в усі двері, поведінка тимчасового очільника чернігівської виконавчої влади Володимира Хоменка, який не просто не виказує бажання підставити плече, допомогти, а й усіляко ухиляється від розмови на цю тему та й просто від зустрічі з народним депутатом.

У цьому контексті дуже вже єхидно звучить нещодавнє повідомлення прес-служби ОДА про те, що недавно пан Хоменко об’їжджав область, і від побаченого йому довелося «відходити кілька днів». Закрадається великий сумнів стосовно того, від чого «відходив» тимчасовий придеснянський голова, якщо про дітей, котрим може стеля на голову впасти, він навіть слухати не хоче?!