БЮТ зібрав три мільйони підписів для проведення всеукраїнського референдуму щодо нової редакції Конституції. Про це Юлія Тимошенко повідомила на прес-конференції в Умані Черкаської області. Вона наголосила, що, знаючи, наскільки прискіпливо ставитимуться до цих підписів, було прийнято рішення продовжити роботу і зібрати близько 8 мільйонів підписів, «щоб було абсолютно переконливим те, що такий референдум потрібно проводити і що такий референдум мусить бути основою для розробки нової Конституції».

* * *

Партія регіонів готова розпочати процедуру імпічменту, якщо Президент України Віктор Ющенко відмовиться призначити дату референдуму про статус російської мови, позаблоковий статус України і призначення глав регіонів шляхом прямого голосування. Про це заявив народний депутат, заступник керівника фракції Партії регіонів у Верховній Раді Василь Кисельов, повідомляють «РИА-новости». «Наші вимоги — питання, які ми хочемо винести на референдум, — абсолютно законні. Ми зберемо таку кількість підписів (на підтримку проведення референдуму), щоб у Президента не було можливості не виконати свій конституційний обов’язок. Якщо ж він, як і раніше, відмовиться призначити дату референдуму, нам не залишиться нічого іншого, як розпочати процедуру імпічменту. Іншого виходу в нас не буде», — сказав В. Кисельов на прес-конференції в Сімферополі.

* * *

На засіданні політради блоку «КУЧМА» лідер блоку Олександр Волков заявив, що головною метою цієї політичної сили є повернути українському народу 24 мільярди гривень, «украдені під час приватизації «Криворіжсталі». «Ми примусимо владу зробити це, не дивлячись ні на що. Тільки повернувши гроші за «Криворіжсталь», влада може розраховувати на відродження довіри людей», — сказав О. Волков. Блок вважає, що всі кошти, виручені від незаконного продажу «Криворіжсталі» і деяких інших підприємств, повинні бути публічно оприходувані та зараховані на рахунки кожному громадянину України — по п’ять тисяч гривень кожному. Блок «КУЧМА» також наполягає, щоб відбувся публічний судовий процес над екс-прем’єром Юрієм Єхануровим, котрий приймав рішення про продаж «Криворіжсталі». Як повідомляє «Мігньюс», політрада блоку одностайно підтримала ініціативу лідера.

* * *

Вищий адміністративний суд України залишив чинним рішення Окружного адміністративного суду міста Києва стосовно скасування всіх постанов ЦВК про реєстрацію партії «Пора» на чолі з Ярославом Годунком. Про це, як повідомляє прес-служба блоку НУНС, заявив заступник голови штабу блоку «Наша Україна — Народна самооборона» з юридичних питань Микола Оніщук. За його словами, Вищий адміністративний суд України також відмовив у порушенні касаційного провадження за заявою Міністерства юстиції на рішення Апеляційного адміністративного суду Києва за заявою блоку НУНС про визнання неправочинними дій Міністерства юстиції щодо видачі документів партії «Пора» Я. Годунку.

* * *

Міністр внутрішніх справ, один із чільників СПУ Василь Цушко запросив екс-міністра, лідера блоку НУНС Юрія Луценка на теледебати, в яких він хотів отримати відповіді на звинувачення лідера НУНС у корупції під час його керівництва Міністерством внутрішніх справ. Проте через прес-службу блоку Ю. Луценко відмовився від теледебатів, пославшись на брак часу. Як повідомляє прес-служба СПУ, В. Цушко, коментуючи відмову Ю. Луценка від теледебатів, заявив, що «розчарований боягузтвом лідера НУНС». «Мені не зрозуміло, коли людина, що претендує на лідерство так званого опозиційного блоку, колишній міністр МВС ховається за власну прес-службу та не зважується на особисту відповідь, — сказав В. Цушко. — Зрозуміло, що Юрій Луценко боїться відвертої розмови зі мною в прямому ефірі з обговоренням конкретних документів по корупційних справах цього політика».

* * *

61 відсоток опитаних збирається взяти участь у дострокових виборах. Такі дані повідомили вчора на прес-конференції голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка Ольга Балакірєва та директор Центру «Соціальний моніторинг» Дмитро Дмитрук. За їхніми словами, за Партію регіонів мають намір голосувати 29,3 відсотка, БЮТ — 22, «НУ-НС» — 13,3, Блок Литвина — 3,2, КПУ — 3, СПУ — 2, по 0,9 відсотка — за ПСПУ і КПУ (о). За решту блоків та партій віддали свої голоси 3,9 відсотка респондентів, проти всіх проголосували 5,3. 12,4 відсотка опитаних ще не визначилися з вибором.

Серед причин, які можуть вплинути на вибір під час голосування, 44 відсотки респондентів назвали програму партії, 32 — особистість лідера політичної сили, 7 — думку друзів, родичів, знайомих і 1 відсоток — думку місцевих керівників. Інші причини вказали 6 відсотків респондентів, 10 — не змогли відповісти.

Фактично сьогодні соціологічні методи опитування не дають змоги з упевненістю прогнозувати перевагу одного з політичних таборів, — наголосили О. Балакірєва та Д. Дмитрук.