Відповідно до виборчого законодавства, друк бюлетенів на дочасні парламентські вибори має завершитися 22 вересня. Державне підприємство Поліграфічний комбінат «Україна» вже надрукувало близько 15 мільйонів бюлетенів. Загалом кількість має становити 38 мільйонів 500 тисяч. Уперше в історії країни для друку відведено дуже стислі строки — 17 діб. Однак, за словами директора поліграфкомбінату Валентина Музики, підприємство вкладеться навіть у ці стислі терміни. З шостого вересня комбінат працює в три зміни без перерв і вихідних. Власне, сам процес друку журналісти могли спостерігати на власні очі під час учорашньої презентації виборчих бюлетенів.

Виборчі бюлетені виготовляються для кожної виборчої дільниці згідно з кількістю виборців, включених до списків виборців плюс два відсотки. Як повідомила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, вартість договору, укладеного між Центрвиборчкомом і поліграфкомбінатом, становить 20 мільйонів 790 тисяч. На минулих виборах друк бюлетенів коштував країні 15 мільйонів 600 тисяч гривень.

Виборчий бюлетень розміром 20 на 60 сантиметрів, світло-коричневого кольору матиме 12 ступенів захисту. Зокрема, водяні знаки та захисні волокна. Проте всі ступені захисту не розголошується через таємницю. Про них безпосередньо будуть поінформовані члени виборчих комісій, зазначив Валентин Музика і запевнив: рівень захисту в жодному разі не понизився порівняно з попередніми виборами.

23 вересня віддруковану продукцію буде направлено до обласних центрів. Доставку здійснюватиме «Укрспецзв’язок», супроводжуватиме машини озброєна охорона. Потім бюлетені передадуть у виборчі округи, там їх прийматимуть окружні виборчі комісії за участі представника ЦВК.

Заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера упевнений, що фальсифікації під час виборів можливі лише в межах дільничних виборчих комісій. «Все залежатиме від того, наскільки вони правильно спрацюють. Тобто, чи не будуть бюлетені на користь однієї політичної сили «випадково» зараховані на користь іншої», — зазначив він. На рівні окружних виборчкомів, за словами А. Магери, можливість фальсифікацій зведена практично до нуля.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.