У двадцятих числах вересня Верховна Рада проведе засідання, на якому розгляне проект закону про державний бюджет на 2008 рік. Про це повідомив в Івано-Франківську Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк. Після цього проект закону буде або повернуто Кабінету Міністрів на доопрацювання, сказав Адам Іванович, або його доопрацьовуватимуть у парламентських комітетах.

Перший заступник Голови Верховної Ради повідомив, що відповідно до Конституції України до 15 вересня державний бюджет має бути подано до Верховної Ради. «Без державного бюджету країна жити не може, — зауважив Адам Іванович. — Хоча, з одного боку, якщо не буде закону про державний бюджет, то видатки у 2008 році здійснюватимуться за видатками 1/12 бюджету 2007 року». Однак, нагадав Адам Мартинюк, бюджет 2007 року — 170 млрд. гривень, а бюджет 2008-го — в межах 200 млрд. «Тобто різниця суттєва», — сказав Адам Іванович. Зрозуміло, що, коли країна житиме за «старим бюджетом», це позначиться і на зарплаті людей, і на їх пенсії, тому до нового року якщо не це, то наступне скликання Верховної Ради має встигнути прийняти закон про державний бюджет.

Адам Мартинюк нагадав, що лише Верховна Рада має право вносити зміни до бюджету. І наголосив на тому, що «ніхто поки що не сказав про те, що Верховна Рада неправочинна». За словами Адама Івановича, «це може сказати тільки Конституційний Суд».

Івано-Франківськ.