Слідами Дон-Кіхота

Іспанські гори Ла-Манча і сьогодні живуть спогадами про незвичайні мандрівки і пригоди Дон-Кіхота Ламанчського. Тисячі туристів з багатьох країн світу щороку повторюють шлях, яким колись проїхав герой, створений уявою великого Сервантеса. І на всьому шляху можна зустріти нагадування про знаменитого Лицаря Сумного Образу. Це скульптури, картини, барельєфи, що зображують різні моменти життя шляхетного ідальго і його вірного зброєносця. Іноді вони з’являються в найнесподіваніших місцях, наприклад, на внутрішній стінці розбитого глечика. Звичайно, не просто глечика, а гігантського. І тут зв’язок з образом героя цілком зрозумілий: хто як не Дон-Кіхот любив усякого роду «перебільшення»?

Як збити дзигу

Пускання дзиги, так само як і повітряних зміїв, у малайців аж ніяк не дитяча забава. Це спорт, до того ж, неабиякий. І раз на рік найдосвідченіші «пускачі» збираються на фестиваль дзиг і зміїв у малайзійському місті Пекан. Одне з численних змагань виглядає так. Власник червоної дзиги розкручує її на площадці, де вже обертається декілька інших. Мета — збити якнайбільше дзиг супротивника, проте свій при цьому в жодному разі не повинен упасти. Можна спробувати побити і рекорд тривалості обертання дзиги, але це дуже непросто, адже кращий результат — одна година сорок сім хвилин!

У «змієводів» свої проблеми. Запустити змія може кожен, але от зробити це так, щоб він піднявся вертикально, прямо над головою... Звичайно, це завдання тільки для справжніх майстрів.

Градусник, що «говорить»

Усім гарний цвіркун: і співає красиво, і не знайти його нізащо. Але, виявляється, він ще і... чудовий термометр. Так, принаймні, вважають британські дослідники. Виявляється, для того щоб дізнатися температуру повітря «за цвіркуном», досить порахувати число цвіркань за 15 секунд і додати 40. Це буде температура за Фаренгейтом. Для звичного нам Цельсія процедура трохи ускладнюється: необхідно додати не 40, а 8 і результат помножити на 5/9, — але все одно спосіб доступний навіть дитині. І точний. Бо цвіркуни-самці дуже чутливі до температури і змінюють ритм співу, реагуючи на найменші її коливання.

Досить влучні

Національний парк американського штату Орегон простягається на багато десятків кілометрів. Місцевість гориста, безліч великих і малих ущелин, тому не дивно, що відвідувачі часто втрачають орієнтування. Раніше на їхні пошуки доводилося посилати гелікоптер, але і це не вихід: знайти самотнього подорожнього в горах з повітря надзвичайно важко. Нарешті рішення було знайдено. Відтоді кожен відвідувач, входячи на територію парку, оббризкує себе нешкідливим ароматичним аерозолем. Тепер йому «далеко не зайти»: у разі потреби мандрівника легко відшукають спеціально навчені собаки-шукачі.