Донецькі силачі піднімають не штанги, а труби

Донецька область. Новий рекорд установив силач із міста Комсомольська Старобешівського району Донецької області Дмитро Халаджі. Під час виступу на святі на честь Дня фізичної культури і спорту він підняв і дванадцять з половиною секунд утримував сталеву трубу вагою 860 кілограмів із кількома гирями всередині. Загальна вага становила 1022 кілограми. За встановленням рекорду спостерігали донеччани, які зібралися на центральній площі імені Леніна.

Спортсмен розповів журналістам, що мріяв побити рекорд британця Томмі Тофіана, який три століття тому на лондонській площі начебто підняв три бочки з водою загальною вагою 800 кілограмів. Посилені тренування тривали півтора місяця. Трубу із стінкою завтовшки 29 міліметрів та діаметром 1220 сантиметрів виготовлено на Харцизькому трубному заводі. Це не перше досягнення силача із Донеччини. Наприклад, кілька років тому він перевершив міфічного давньогрецього силача Бібона, котрий, за легендою, одним мізинцем підняв камінь вагою понад 143 кілограми. А от Дмитро одним мізинцем підняв камінь вагою 152 кілограми.

Ліна КУЩ.

У весільну подорож по... срібну медаль

Сумська область. Першої суботи вересня в Білопіллі стали на рушник десять пар молодят. У весільній суєті біля місцевого загсу ніхто не звернув увагу на одну з них, яка скромно чекала своєї черги. А даремно. Адже того дня на весільний рушник стали бронзова призерка Олімпійських ігор—2006 у Турині Лілія Єфремова та її тренер Костянтин Вайгін.

До своєї першої олімпійської нагороди спортсменка йшла довгих 18 років, відколи почала займатися біатлоном. Спочатку в рідних Чебоксарах, а потім у Сумах, де й продовжує спортивну кар’єру. Лілина медаль —друга олімпійська нагорода для нашої держави за всю історію виступів українських біатлоністів.

...Вони не хотіли робити весілля бучним, тому вирішили узаконити свої стосунки в Білопіллі. Тут живе найкращий друг їхньої сім’ї Іван Ігнатьєв, який виховав відомих спортсменів — Андрія Дериземлю, Руслана Лисенка та інших.

А вже наступного дня по весіллі, як і належить, молоде подружжя вирушило у весільну подорож до Естонії... на чемпіонат світу з літнього біатлону, де у складі збірної виступає вчорашня наречена. Цим стартом вона і розпочала новий спортивний сезон. Заспів удався на славу. Лілія Єфремова-Вайгіна, здобувши срібло, відкрила лік медалям української жіночої збірної...

Владислав ЖМУРКОВ.

Буде побудовано новий стадіон

Одеса. Заступник одеського міського голови Михайло Кучук оголосив про намір міської влади побудувати до чемпіонату Європи 2012 року з футболу новий суперсучасний стадіон. Інвестори з Угорщини, Японії і Великобританії підтвердили свою згоду про участь у спорудженні стадіону.

Як відомо, в Одесі планується провести кілька матчів Євро—2012. Головний стадіон міста «Чорноморець» до відкриття чемпіонату буде повністю реконструйовано. Мали реконструювати і стадіон СКА, що належить Південному оперативному командуванню. Однак Міністерство оборони України категорично відмовилося передати спортивну споруду у власність територіальної громади міста. Тому було прийнято рішення про будівництво нового стадіону.

Сьогодні розглядають два будівельні майданчики в 12 гектарів у районі Куяльника і Лузанівки. Це — межі міста, і зведення нового стадіону на 80 тисяч чоловік потребуватиме модернізації міської інфраструктури.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.