Депутатський корпус Кам’янець-Подільського району одноголосно і дуже різко висловився проти прийнятої 11 липня Хмельницькою обласною радою рекомендації закрити державне підприємство «Довжоцький спиртзавод».

Підставою для закриття став неприємний запах із відстійників відходів виробництва — бардополів, який упродовж багатьох років заважає мешканцям Кам’янця-Подільського та туристам. Районні обранці, однак, не поділяють позицію обласних колег. Адже на даний час завод посідає одне з провідних місць у вітчизняній спиртовій галузі. Крім того, вперше за свою стодесятилітню історію здійснює відчутні кроки для поліпшення стану довкілля, то й сам запах практично зник.

Ще раніше своє невдоволення висловили депутати Довжоцької сільської ради, на території якої працює завод. На противагу обласним колегам вони докладно вивчили питання, побували на кожній із дільниць і запевнили: безконтрольного розливу барди немає. Сільські депутати хотіли б бачити від обласних більш виважені рішення, заявляють у районі. Не завадила б підтримка і під час порушення перед Верховною Радою питання про перегляд розподілу податків, які сплачують державні підприємства до бюджету: адже левова частка йде в центр, а на місці залишаються крихти. Чи ж можна за них реалізувати такі глобальні програми, як, наприклад, переробка «ароматних» відходів на біогаз?! Без допомоги держави тут ніяк не обійдешся. А наїздами, кажуть обранці Кам’янеччини, нічого не вирішиш, хіба нашкодиш. Тим часом завод вдруге за цей рік звернувся до Господарського суду Хмельницької області з позовом проти обласної екологічної служби, чиї документи депутати облради брали за основу. У лютому підприємство вже виграло справу.

Хмельницька область.