У Миколаївській області поля з маком патрулюють посилені наряди Державної служби охорони і міліції. Це і змушує місцевих наркоманів нишпорити в різних куточках регіону в пошуках наркотичного зілля.

Аналіз свідчить, що більшість коштів на дозу наркомани здобувають шляхом крадіжок, пограбувань, розбійних нападів і шахрайства. З початку року ці люди, котрі перебувають на обліку, тільки в обласному центрі скоїли більш як 300 правопорушень. 85 із них належать до категорії тяжких злочинів. Серед миколаївських наркоманів є особлива категорія, що їх міліція називає «колумбами». Саме в цей час «колумби» виїжджають до сільської місцевості і там проводять «рейди» городами бабусь, які, незважаючи на заборону, щороку висівають у себе мак. Пояснюють тим, що полюбляють пироги з маком і хочуть почастувати ними рідних. Але часто до пирогів діло не доходить. Наркоділки випереджають жалісливих бабусь, крадуть макові коробочки, з яких виготовляють сирець або, на жаргоні наркоманів, «ширку». Зустрічається і сільський приватний «наркобізнес», коли мешканці умисно засівають поля або городи маком і коноплями.

Відповідно до розпорядження начальника УМВС України в Миколаївської області генерал-майора Миколи Пихтіна, в регіоні проводять комплексну операцію «Мак-2007». Зараз здійснюється перекриття каналів перевезення наркотичної сировини до Миколаєва та інших населених пунктів області. А перед цим міліція перевірила більш як три тисячі присадибних господарств, виявлено 59 незаконних насаджень наркомістких рослин (із них 24 — посіви маку і 35 — конопель), порушено більш як півсотні кримінальних справ. Крім того, знищено незаконні посіви маку і конопель на двох з половиною гектарах. Із незаконного обігу вилучено понад 237 кг наркотичної сировини.

Вражають деякі факти вирощування і виробництва наркотичного зілля. Так, у селі Володимирівка Казанківського району на присадибній ділянці 36-річного місцевого жителя виявлено більш як чотириста кущів, а в селі Тридуби Кривоозерського району у 82-річного пенсіонера за будинком знайшли майже триста кущів конопель. У селі Новогригорівка Вознесенського району, на території макового поля, що належить фермерському господарству «НАМ», міліція затримала місцевого жителя, котрий намагався викрасти більш як сотню рослин маку. А загалом за сім місяців цього року зафіксували 1661 злочин, пов’язаний із незаконним обігом наркотиків. Із них більш як півтисячі фактів — збуту наркотиків, більш як сотня випадків — утримання «притонів». Чимало випадків, коли неповнолітніх схиляють до вживання наркотиків. Завдяки взаємодії з органами внутрішніх справ інших областей ліквідовано шість міжрегіональних і два міжнародні канали доставки до регіону наркотичної сировини, три наркотичні лабораторії.

Під час першого етапу операції «Мак-2007» чимало уваги приділяли виявленню порушень законодавства з боротьби з наркоманією в розважальних закладах, де збирається переважно молодь. За цей час затримали майже тридцять осіб, стосовно яких порушили вісім кримінальних справ. Для запобігання розповсюдження наркотиків у цих закладах області міліція направила понад двадцять офіційних попереджень їхнім керівникам.

Миколаївська область.