Учора Голова Верховної Ради Олександр Мороз узяв участь у засіданні комітету Соціалістичного Інтернаціоналу з питань економіки, соціальної єдності та навколишнього середовища. Участь у роботі комітету брали також Генеральний секретар Соцінтерну Луіс Аяла, голова комітету Крістофер Цоппель, посадові особи, видатні громадські та державні діячі України та країн ЄС.

Відкриваючи засідання, Генеральний секретар Соцінтерну висловив захоплення демократичним шляхом розвитку України та повідомив про «доволі амбіційний проект, який визначає соціал-демократичні пріоритети в рамках національних економік, збереження навколишнього середовища та використання інших джерел енергії, збереження соціальної безпеки», який є темою засідання.

Водночас Голова Верховної Ради, називаючи цікавою тему засідання комітету, гідною «викликати дискусії в українському суспільстві», дав оцінку політичній ситуації в Україні, зазначивши при цьому, що «українська нація обере саме ту дорогу, яку чітко окреслила у грудні 2004 року».

О. Мороз назвав дуже важливим у роботі нинішнього парламенту прийняття низки законів щодо вступу України до СОТ, підкреслюючи непростий характер втілення їх реалізації у виробництві. Бо, за його словами, «встановлюються інші правила, диктуються інші параметри, в тому числі соціального забезпечення».

Тривожним, на його думку, є і «стан демократії в державі», на який вплинуть результати проведення дочасних виборів. «Сьогодні йдеться не про вибори, а чи буде розвиватися суспільство демократично, чи авторитарним шляхом — зручним для зовнішнього управління». На думку глави парламенту, Президент відстоює авторитарні методи управління, прагнучи повернення попередніх повноважень шляхом референдуму у разі, якщо новий парламент не буде обрано або його повноваження не будуть вважатися легітимними. За такого розвитку подій «РНБО підмінить і уряд, і парламент при тому, що й РНБО створено всупереч Конституції, всупереч закону», — вважає О. Мороз.

Ще однією тривожною обставиною розвитку політичної ситуації в Україні Голова Верховної Ради вважає відсутність розмежування влади і бізнесу. «Влада використовує всі інструменти для регулювання бізнесу, це блокує здійснення торговельно-економічних операцій, зменшує кількість інвестиційних проектів. Корупція призводить до подорожчання всіх проектів. Подальший шлях розвитку України турбує всіх суб’єктів господарювання, всіх власників», — наголосив він.

Запорукою розвитку бізнесу, суспільства України, стимулюванням розвитку регіонів, на думку Олександра Мороза, є «децентралізація влади, перехід до Європейської моделі управління, посилення прав громад через створені ними структури». «Права і владу — місцевим громадам!» — наголосив Голова Верховної Ради.

Прес-служба Верховної Ради України.