Від сьогодні набуває чинності рішення адмінради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про збільшення розміру максимальної компенсації за їхню втрату.

Нагадаємо. Рішення збільшити розмір максимальної компенсації з 25 до 50 тисяч гривень фонд прийняв 14 серпня, а Міністерство юстиції його зареєструвало 31 серпня цього року. Раніше розмір максимальної компенсації підвищували з 15 до 25 тисяч у лютому цього року.

Станом на початок серпня Фонд формували 170 банків-учасників (два — тимчасові). Успішному акумулюванню капіталу сприяє позитивний розвиток економіки, високий попит на гроші, стабільність на валютному ринку. За вісім місяців цього року чистий прибуток банків зріс на 48,3 відсотка, а за січень—липень кошти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб зросли на 333 мільйони гривень — до l,2 мільярда гривень. За минулий рік акумулювали 867 мільйонів гривень. Проте банківська сфера, за оцінками експертів, лишається доволі ризикованою для інвестицій, а під стінами Нацбанку не стихають протести вкладників збанкрутілих фінустанов, чимало з яких також відчують посилення матеріальної підкладки нової банківської гарантії. Це може спонукати їх піти від стін Нацбанку, але ще аж ніяк не задовольнить інтереси всіх вкладників, які постраждали від неплатоспроможності фінансових установ.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.