На цьому наголосив Голова Верховної Ради під час робочої поїздки до Полтавської області. Особливу увагу під час зустрічі з полтавчанами Олександр Мороз приділив необхідності посилення повноважень місцевого самоврядування. «Люди мають обирати владу, влада повинна бути підконтрольна народу, тоді суспільство буде розвиватися», — зазначив він.

Крім того, глава парламенту проаналізував поточну політичну ситуацію. Зокрема, він акцентував увагу на «непростому характері» позачергових виборів, які назвав «спробою зробити переворот з боку секретаріату Президента». За словами Олександра Мороза, планувалося визнати позачергові вибори нелегітимними або такими, що не відбулися, і тоді єдиною легітимною гілкою влади залишився би Президент України. Повноваження якого будуть розширені після проведення відповідного референдуму. Голова Верховної Ради назвав ці плани «аферою, якій ще немає політичної оцінки», додавши, що Конституція України визначає такі дії як узурпацію влади.

«Ми диктатуру не пропустимо. Не треба нав’язувати авантюри суспільству, не треба паплюжити істину, потрібно поважати людей та створювати їм умови для самореалізації», — наголосив глава парламенту.

Водночас він повідомив, що наступне засідання парламенту, ймовірно, відбудеться після 20 вересня.

За словами Олександра Мороза, засідання Верховної Ради після 20 вересня необхідно провести не тільки для розгляду бюджету, а й для того, щоб не дати Президентові використати факт нескликання парламенту протягом 30 днів як підставу для припинення його повноважень.

Полтава.

На знімку: мешканці Полтави слухають виступ Голови Верховної Ради України Олександра Мороза.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

* * *

Учора Голова Верховної Ради Олександр Мороз у рамках робочої поїздки відвідав Рівненську та Тернопільську області. Передбачалося, що глава парламенту візьме участь в урочистостях у Почаївській Лаврі, зустрінеться з жителями областей та проведе прес-конференцію для представників центральних і місцевих ЗМІ.