Партія регіонів підтримує створення в Україні двопалатного парламенту. Про це заявив керівник виборчого штабу партії Борис Колесніков, повідомляє прес-служба партії. Регіонал сказав, що ПР ініціювала проведення всеукраїнського референдуму, одним із питань якого є обрання громадянами голів районих і обласних адміністрацій. За його словами, децентралізація системи державного управління й виборність місцевих органів виконавчої влади передбачають формування такої конструкції влади, за якої голови облдержадміністрацій повинні відстоювати інтереси регіонів у парламенті й мати право законодавчої ініціативи.

***

Голова політради блоку «Наша Україна—Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко заявляє, що фракція Партії регіонів у майбутньому парламенті, безумовно, буде політичним опонентом блоку. Про це він повідомив на прес-конференції в Чернівцях, інформує прес-служба «НУ—НС».

В. Кириленко зазначив, що завжди був противником будь-яких коаліцій з Партією регіонів. «Ми переконані, що так звана широка коаліція з ПР не може бути утворена, оскільки ми по-різному бачимо майбутнє країни», — зауважив він.

***

Посол США Вільям Тейлор має намір дати публічну оцінку проблемі голосування на дому на виборах 2007 року та привернути до неї увагу широкої міжнародної громадськості. Про це він заявив під час зустрічі з головою Центрвиборчкому Володимиром Шаповалом, повідомляє прес-служба ЦВК. Посол стурбований тим, що окремі питання стосовно забезпечення прав громадян на вільний вибір не можна вважати чітко відрегульованими. Зокрема, це стосується можливості голосування за межами виборчої дільниці тих виборців, які тимчасово не можуть самостійно пересуватися.

***

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко обіцяє після своєї перемоги на виборах віддати опозиції в особі Віктора Януковича достатні повноваження для контролю за владою. Про це вона сказала, виступаючи перед іноземними інвесторами в Києві. Зокрема, опозиція матиме право формувати Рахункову палату та 15 контрольних комітетів парламенту. Її повноваження, за словами Тимошенко, будуть «розширені до тих меж, які вона готова прийняти».

***

Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко не відкидає, що у Верховній Раді шостого скликання буде «ситуативна» конституційна більшість. Про це він заявив на прес-конференції в Умані, повідомляє прес-служба партії. «До коаліції, яку сформують у наступному парламенті комуністи і Партія регіонів, час від часу долучатиметься БЮТ, особливо, якщо це будуть питання, пов’язані з необхідністю проведення референдуму і внесення змін до Конституції у частині закріплення процедури імпічменту Президента», — заявив Петро Симоненко.

***

Володимир Литвин, лідер однойменного блоку, вважає, що Україна повинна закрити тему вступу до НАТО і керуватися Декларацією про державний суверенітет, де зафіксовано її позаблоковий статус. «Я виходжу з того, що в нас із Росією повинні бути нормальні людські відносини, тому що ми пов’язані дуже сильно на міжособистісному рівні. Вони повинні бути нормальні і прогнозовані в політичній і прагматичними в економічній сфері», — зазначив Володимир Литвин. «Україна із загального обсягу експорту 32 відсотки спрямовує в Росію. Скажіть, будь ласка, хто купуватиме українську продукцію? ...Ми повинні рахуватися з позицією Росії, в тому числі в питаннях її безпеки. Отже, ми повинні дуже обережно підходити до питань, що зачіпають національні інтереси Росії», — впевнений політик.

***

Депутат Корюківської райради (Чернігівська область) Анатолій Савченко, який є уповноваженою особою Блоку «Наша Україна—Народна самооборона» (Територіальний виборчий округ № 216), звернувся до міліції із заявою про побиття його трьома нападниками. Постраждалий запевняє, що над ним вчинена розправа за політичну діяльність. Адже зловмисники-незнайомці, що очікували його після роботи, висловлювали під час побиття погрози.

***

На позачергових парламентських виборах тривідсотковий бар’єр подолають сім політичних сил. Партія регіонів одержить підтримку 26,6 відсотка голосів виборців, Блок Юлії Тимошенко — 19,7, блок «Наша Україна—Народна самооборона» — 18,2, Комуністична партія України — 7,3, Блок Литвина — 6, Соціалістична партія — 3,9, Прогресивна соціалістична партія України — 3,2 відсотка.

Про це свідчать результати опитування Всеукраїнської соціологічної служби. Опитування проводилося з 31 серпня по 7 вересня у всіх областях України, у Криму і Києві. У ньому брали участь 2482 респонденти. Похибка вибірки не перевищує 2 відсотки.

Водночас майже 87 відсотків опитаних українців готові взяти участь у голосуванні на виборах 30 вересня, 10 — не будуть або швидше за все не будуть голосувати на виборах. Майже 29 відсотків українських виборців довіряють передвиборним обіцянкам політичних партій і блоків, а близько 63 відсотків — не довіряють їм.