Сільським педагогам і медикам — пенсії держслужбовців

Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти за основу проект змін до деяких законів України про соціально-побутове та пенсійне забезпечення працівників державних та комунальних закладів освіти, культури та охорони здоров`я на рівні державних службовців. Законопроектом, зокрема, передбачається встановити для осіб, які відпрацювали необхідний строк у державних та комунальних закладах освіти, культури та охорони здоров`я (чоловіки — 20, жінки — 15 років), підвищений рівень пенсійного забезпечення — 80 відсотків від суми їх заробітної плати. А за кожний повний рік роботи понад мінімально потрібний стаж роботи в державних та комунальних закладах освіти, культури та охорони здоров`я пенсію пропонується збільшувати на 1%, але не більше 90% заробітної плати. Окрім того, в разі виходу на пенсію за наявності належного стажу роботи в державних та комунальних закладах освіти, культури та охорони здоров`я працівникові передбачена виплата грошової допомоги в розмірі десяти місячних посадових окладів (ставок заробітної плати), а також збереження соціально-побутового обслуговування.

* * *

Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за період роботи Верховної Ради України п’ятого скликання підготував 53 законопроекти з профільних питань. Вони, зокрема, стосуються питань охорони, збереження, використання та відновлення природних ресурсів. Низку законопроектів було присвячено збереженню і збалансованому використанню природних ресурсів виключної (морської) економічної зони, континентального шельфу та освоєнню космічного простору. Не оминули члени комітету і питань екологічної безпеки, попередження та ліквідації наслідків природних лих, техногенних аварій та катастроф, діяльності державних аварійно-рятувальних служб, державної політики у сфері поводження з відходами. За звітний період до комітету надійшло 1916 листів і звернень від громадян та організацій, на які дано вичерпні відповіді.

* * *

Голова Комітету у закордонних справах Віталій Шибко зустрівся з делегацією парламенту Королівства Данія. Сторони приділили велику увагу питанню проведення можливих позачергових виборів до Верховної Ради України в демократичний та прозорий спосіб. На думку голови комітету, «позачергові вибори нічого принципово не змінять у персональному складі парламенту, а отже, у способі його роботи». Відповідаючи на запитання голови Комітету у справах Європи парламенту Королівства Данія Елізабет Арнольд про ставлення українських громадян до входження до ЄС, В. Шибко підкреслив, що жодна з політичних сил не виступає проти ЄС й більш як 70% населення підтримує цю ідею. На його думку, проблема полягає лише в тому, що «Європа не хоче бачити Україну у своєму складі, а Україна не готова до вступу». «Замість того, щоб постійно стукати у зачинені двері ЄС, краще будувати європейські стандарти життя у себе в державі», — наголосив голова комітету.

Комітет з питань соціальної політики та праці з початку року розглянув 82 законодавчі питання. За цей період було проведено 13 засідань комітету, розглянуто 60 законопроектів, затверджено рекомендації чотирьох комітетських слухань. Прийнято дві постанови Верховної Ради України, сім законів України, з яких комітет був головним, три з них підписано Президентом України. Комітет провів спільне засідання з участю Комітету з питань будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства та Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації стосовно інформації Фонду державного майна України про порушення житлових прав громадян, які мешкають у гуртожитках. Серед інших форм роботи комітету — проведення виїзного засідання, «круглих столів» та семінарів, комітетських слухань, міжнародна діяльність.

За повідомленнями інформаційного управління Верховної Ради.