15 років тому було встановлено дипломатичні відносини між Україною та Узбекистаном, тож саме час підбити підсумки співпраці двох країн. Це і спробували зробити під час учорашньої експертної зустрічі посол республіки Узбекистан в Україні Ілхом Хайдаров, представники міністерств та відомств і провідні політологи й експерти. Ще одним приводом можна назвати й відзначення 16-ї річниці незалежності республіки, яку відсвяткували 1 вересня.

Як зазначив пан Хайдаров, узбецька сторона розглядає Україну як партнера, адже щороку зростає товарообіг між країнами, зміцнюються ролі представників діаспори: в планах — створення у Києві узбецького культурного центру. Похвалився посол Узбекистану й законом про скасування смертної кари (згідно з яким, з 1 січня 2008 року найвищу міру покарання замінять на довічне ув’язнення) та планами до кінця року довести рівень середньої зарплати до 200 доларів.

Дещо менш оптимістично звучали слова експертів. Приміром, фахівець Національного інституту проблем міжнародної безпеки при РНБОУ Андрій Мішин зазначив, що з початку 2005 року відчувалося «потужне охолодження узбецько-українських відносин, зокрема й експерти зустрічалися набагато рідше». Тим часом саме діалог фахівців має забезпечувати співпрацю на найвищому рівні, додав Андрій Мішин.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик сказав, що Україна — вікно Ташкента в Європу, а Узбекистан відкриває Києву Центральну Азію; крім того, обидві держави намагаються бути регіональними лідерами, тож уже це має їх зближувати.