У вівторок відбулося відкриття четвертої сесії Верховної Ради п’ятого скликання. Однак опозиція проігнорувала запрошення, і у залі зареєструвалося 269 народних обранців. У цей день парламент розглянув кілька законопроектів, пов’язаних із скасуванням депутатських пільг і привілеїв, а також обмеженням недоторканності посадових осіб, в тому числі народних обранців.

Цього самого дня пройшло засідання Ради національної безпеки й оборони, яка рекомендувала Кабінету Міністрів звільнити з посад Миколу Рудьковського та Нестора Шуфрича, які обіймають посади міністра транспорту і зв’язку та міністра з питань надзвичайних ситуацій. У свою чергу, прем’єр Віктор Янукович назвав рішення РНБО «політичним» і сказав, що захищатиме своїх міністрів. Натомість у четвер Президент України Віктор Ющенко своїми указами звільнив обох міністрів із посад.

Власне, ці кроки і дії як президентської, так і прем’єрської команд свідчать про те, що парламентські перегони досягли свого піку і переходять у «найгострішу фазу». Ще одне свідчення цього — початок збору підписів Партією регіонів для проведення всеукраїнського референдуму. «Регіонали» запропонували винести на референдум три питання: про надання російській мові статусу другої державної, про прямі вибори глав областей і районів, про постійний позаблоковий статус країни.

Схоже, різні політичні сили охопила «референдумна сверблячка». Приклад показав Блок Юлії Тимошенко, який хотів провести загальнонародний плебісцит водночас із парламентськими виборами. Проте Центральна виборча комісія відмовилася реєструвати ініціативні групи. Та й глава держави не підтримав лідера блоку. Щоправда, Віктор Ющенко згодом у День незалежності запропонував скликати Національну конституційну раду та винести результати її творчості на суд громадян.

Хоч би як там було, але все це може свідчити про одне: ті сили, які ініціюють проведення всеукраїнських референдумів, невпевнені у своїй абсолютній перемозі і шукають будь-які — у тому числі за допомогою референдуму — можливості, щоб наростити свій електоральний урожай 30 вересня.