6 вересня Президент України Віктор Ющенко своїми указами ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 вересня про відсторонення від виконання обов’язків міністра транспорту та зв’язку Миколи Рудьковського та міністра з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича. Контроль за виконанням опублікованих в «Офіційному віснику України» указів Президента покладено на секретаря РНБО Івана Плюща.

Нагадаємо, що після закінчення засідання Ради національної безпеки і оборони В. Ющенко заявив, що М. Рудьковський та Н. Шуфрич «несуть пряму персональну відповідальність за серйозні провали у сферах їхньої компетенції». Зокрема, за словами глави держави, «Рудьковський не вжив ефективних заходів для підвищення безпеки на залізниці, Шуфрич не зміг відповідально зреагувати на численні стихійні лиха, що відбулися останнім часом у багатьох регіонах України». Заступник секретаря РНБО Юрій Продан, коментуючи ці укази, зазначив, що тепер є механізм відсторонення керівників Мінтрансзв’язку та МНС від виконання повноважень. Він також пояснив, що прийняті Радою національної безпеки і оборони рішення про відсторонення керівників Мінтрансзв’язку та МНС від виконання своїх обов’язків є компетенцією РНБО згідно з Конституцією та відповідним законом.

БУКВА ЗАКОНУ

Із Конституції України

Стаття 83

Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України відповідно до цієї Конституції вносить пропозиції Президенту України щодо кандидатури Прем’єр-міністра України, а також відповідно до цієї Конституції вносить пропозиції щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів України.

Стаття 85

До повноважень Верховної Ради України належить:

12) ... призначення за поданням Прем’єр-міністра України інших членів Кабінету Міністрів України... звільнення зазначених осіб з посад, вирішення питання про відставку Прем’єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України.

Стаття 107

Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.

Рішення Ради національної безпеки і оборони України вводяться в дію указами Президента України.

Стаття 113

Кабінет Міністрів України у своїй діяльності керується цією Конституцією та законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України.

Стаття 114

До складу Кабінету Міністрів України входять Прем’єр-міністр України, Перший віце-прем’єр-міністр, віце-прем’єр-міністри, міністри.

Із Закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України»

Стаття 4

Компетенція Ради національної безпеки і оборони України

Відповідно до функцій, визначених цим Законом, Рада національної безпеки і оборони України:

1) розробляє та розглядає на своїх засіданнях питання, які відповідно до Конституції та законів України, Концепції (основ державної політики) національної безпеки України, Воєнної доктрини України належать до сфери національної безпеки і оборони, та подає пропозиції Президентові України щодо:

заходів політичного, економічного, соціального, воєнного, науково-технологічного, екологічного, інформаційного та іншого характеру відповідно до масштабу потенційних та реальних загроз національним інтересам України;

2) здійснює поточний контроль за діяльністю органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони, подає Президентові України відповідні висновки та пропозиції.

Із Закону України «Про Кабінет Міністрів України»

Стаття 9

Призначення на посаду членів Кабінету Міністрів України

1. Члени Кабінету Міністрів України, крім Міністра оборони України і Міністра закордонних справ України, призначаються на посаду Верховною Радою України за поданням Прем’єр-міністра України...

Стаття 19

Припинення повноважень членів Кабінету Міністрів України

1. Повноваження членів Кабінету Міністрів України припиняються у разі припинення повноважень Кабінету Міністрів України.

2. Повноваження членів Кабінету Міністрів України припиняються Верховною Радою України також у таких випадках:

1) у разі звільнення з посади за поданням Прем’єр-міністра України;

2) за заявою про відставку члена Кабінету Міністрів України;

3) у разі неможливості виконання повноважень за станом здоров’я, що підтверджується медичним висновком, наданим медичною комісією, утвореною спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я.

4. Рішення Верховної Ради України про припинення повноважень члена Кабінету Міністрів України приймається у формі постанови більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.