Відкрив свято 80-річчя київського «Динамо» Президент України Віктор Ющенко, якого тепло вітали вболівальники і зірки клубу різних поколінь, котрі вишикувалися на величезній сцені. Глава держави назвав ФК «Динамо» гордістю України. А його нинішнім гравцям, тренерам, керівництву клубу і вболівальникам побажав наступних блискучих перемог.

Футбол. Президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс обіцяв чимало сюрпризів на динамівському святі. Про один із них він оголосив позавчора під час урочистої церемонії. Відтепер на емблемі клубу будуть дві зірки. І це справедливо. Адже в радянські часи київське «Динамо» тринадцять разів (найбільше від усіх) ставало чемпіоном країни. У незалежній Україні динамівці заволоділи дванадцятьма титулами. В сумі — 25! Отже, для здобуття третьої зірки залишилося зовсім мало — виграти ще п’ять титулів.

Київське «Динамо» з 80-річчям вітали також перші особи європейського та світового футболу. На моніторі стадіону імені Валерія Лобановського показали поздоровлення президента ФІФА Йозефа Блаттера, віце-президента РФС Микити Симоняна, президента мадридського «Реала» Рамона Кальдерона. А президент УЄФА Мішель Платіні звернувся до київських динамівців українською. Нарешті капітан «Реала» Рауль сказав: «Я вітаю клуб із 80-річним ювілеєм. З вами завжди було приємно грати, хоча й дуже складно».

Президент Федерації футболу України, член виконкому УЄФА Григорій Суркіс передав іменинникам Кубок від ФФУ.

Окрасою вечора став матч киян і міланців. Символічний удар по м’ячу зробили видатні динамівці, володарі «Золотого м’яча» найкращого футболіста Європи різних років — Олег Блохін, Ігор Бєланов та Андрій Шевченко (на знімку вгорі). І їм також подарували шквал оплесків.

«Динамо» (Україна, Київ) — «Мілан» (Італія). 2:2. Голи: Мілевський, 6, Гавранчич, 21, Пато, 45, Джилардіно, 50.

«Динамо»: Рибка, Федоров, Гіоане, Шацьких (Белькевич, 68), Мілевський (Клебер, 63), Ващук, Гавранчич, Нінкович (Белгазовані, 76), Юссуф (Гармаш, 60), Майкл (Алієв, 75), Маркович. Тренер — Анатолій Дем’яненко.

«Мілан»: Калач (Фіорі, 46), Кафу, Емерсон, Пато (Анчелотті, 88), Джилардіно (П. Аубамейянг, 87), Неста (Каралья, 80), Фаваллі, Бонера, Дігао, Броккі (Рампіні, 88), В. Аубамейянг (Коснер, 65). Тренер — Карло Анчелотті.

Арбітр — Сергій Шебек (Україна).

6 вересня. Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 13 000 глядачів. 25 градусів. Часом дощ.

Не варто надавати великого значення товариським матчам. У них своя мета. Головне тут — повага, котру найсильніший клуб Європи виявив до найтитулованішого клубу України.

А загалом обидві команди продемонстрували гру, яка сподобалася навіть найневиправнішим скептикам (на знімку внизу — один з епізодів зустрічі, атакує киянин Майкл). Спочатку ініціативу захопили динамівці і провели два ефектні м’ячі. Затим гості показали, що й вони на щось здатні. Епізодами відбувалася гостра і захоплива боротьба команд, у складі яких виступало чимало прекрасних виконавців.

Варто відзначити, що в «Динамо» після тривалого лікування з’явилися Сергій Федоров і Аїла Юссуф. Дебютував молодий французький півоборонець Шаїр Белгазовані. Сподіватимемося, що цей технічний корсиканець приживеться в іменитому колективі.

Після матчу тренер «Динамо» Анатолій Дем’яненко на прохання кореспондента «Голосу України» прокоментував події на полі.

— Не випадково «Мілан» виграв Лігу чемпіонів, а зовсім нещодавно заволодів Суперкубком УЄФА. Тому я задоволений результатом. Моментами гра була приваблива.

— Не шкодуєте, що за гостей грав не основний склад?

— Звичайно, шкода. Хоча треба сказати, що і в цьому варіанті гостей було з півдесятка футболістів «основи». Приблизно стільки само було і з нашого головного складу. Охоче випускав молодь. Саме у грі з такими командами потрібно набиратися досвіду.

Про Юссуфа Дем’яненко сказав, що той ще не набув найкращої форми. А про Сергія Федорова взагалі говорити зарано. Надто вже багато часу він хворів. І зовсім мало тренується на серйозному рівні. Завершилося святкування грандіозним феєрверком і концертом знакових артистів світового рівня.

На знімку: Віктор Ющенко вітає Григорія Суркіса і Йожефа Сабо.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).