Конституційний Суд України не обслуговуватиме інтереси гілок влади чи політичних сил, а виключно виконуватиме функції, покладені на нього Конституцією. Про це заявив глава КСУ Андрій Стрижак під час зустрічі з членами передвиборної місії Спеціального комітету Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з питань спостереження за достроковими виборами в Україні.

Як повідомили в прес-службі КС, у ході зустрічі було обговорено ситуацію, що склалася в даний момент довкола роботи суду. Глава місії Ганне Северинсен поцікавилася результатами роботи КСУ й умовами, в яких йому доводиться працювати. А. Стрижак підкреслив, що діяльність єдиного в Україні органу конституційної юрисдикції слід оцінювати не лише за кількістю рішень, оголошених у залі засідань, а й за процесуальними рішеннями — ухвалами, прийнятими судом у ході розгляду справ.

* * *

Уже надруковано більше двох мільйонів виборчих бюлетенів. Про це повідомив журналістам заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера. За його словами, бюлетені почали друкувати не для окремого регіону, а для всіх. Попереднє замовлення зроблено на 38,5 млн. штук. Представник ЦВК уточнив, що, найімовірніше, кількість надрукованих бланків буде меншою, ніж замовлення. Відповідно до законодавства, друкується на 2% бюлетенів більше, ніж загальна кількість виборців.

* * *

Партія регіонів розпочала на майдані Незалежності в Києві збирання підписів на підтримку всеукраїнського референдуму. Як повідомили в прес-службі Партії регіонів, одночасно підписи збиратимуть також у Харкові, Сімферополі, Донецьку, Одесі й Полтаві.

На референдумі, що його ініціюють регіонали, громадянам України запропонують відповісти на три запитання: 1. Чи згодні ви, щоб державними мовами в Україні були українська та російська? 2. Чи згодні ви, щоб глави районних і обласних державних адміністрацій обиралися громадянами України? 3. Чи згодні ви, щоб Україна була державою, яка не бере участі у військових блоках?

* * *

Якщо правильно побудувати аграрний комплекс в Україні, держава стане аграрним Кувейтом. Про це заявила лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, перебуваючи у Хмельницькій області. Як повідомляє прес-служба БЮТ, Ю. Тимошенко підкреслила, що Україна має 32 мільйони гектарів найкращої в світі землі. На її думку, якщо 8 млн. гектарів використовувати для вирощування культур, з яких можна робити біопаливо, в Україні буде повністю вирішено енергетичну проблему.

* * *

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко вважає, що в державному бюджеті на 2008 рік слід збільшити цільові витрати на підтримку потерпілих від аварії на Чорнобильській АЕС. Як повідомляє прес-служба КПУ, про це П. Симоненко заявив під час зустрічі з виборцями Коростеня (Житомирська область). Лідер КПУ також підкреслив, що нині програма підтримки «чорнобильців» опинилась під загрозою, але пообіцяв реалізувати її в разі перемоги на виборах своєї політичної сили.

* * *

Блок «К. У. Ч. М. А.» вважає головним стратегічним партнером України Росію і виступає за ліквідацію інституту президента. «Ми вважали, вважаємо і вважатимемо нашим основним стратегічним партнером Росію. Нам потрібно відновити ті відносини, що були в України з Російською Федерацією до 2005 року», — заявив на прес-конференції в Києві лідер блоку «К. У. Ч. М. А.», народний депутат попередніх скликань Олександр Волков. Він відзначив, що його політична сила виступає за те, щоб в Україні було реалізовано модель парламентської республіки й ліквідовано інститут президента, а також за прийняття закону, відповідно до якого глави місцевих районних і обласних держадміністрацій не призначаються президентом, а обираються народом.

* * *

За інцидентом довкола печаток партії «Пора» порушено кримінальну справу. Про це повідомив на прес-конференції заступник міністра внутрішніх справ Василь Боднар. За його словами, кримінальну справу порушено 3 вересня Печерським районним управлінням МВС за фактом крадіжки печатки (стаття 358 Кримінального кодексу України), і зараз ведеться розслідування.