Олександр Ільїв: «Талант, помножений на працю»

Відмінник народної освіти, старший учитель, краєзнавець, член Асоціації естрадних діячів України, самодіяльний композитор з Івано-Франківщини Олександр Ільїв (на знімку) відзначив своє 70-ліття та 40-річчя творчої діяльності авторським звітом-концертом.

Це вже третій мистецький вечір композитора, проведений для шанувальників його таланту на Прикарпатті. Упродовж трьох годин тривало багатолюдне пісенне дійство в покутському місті Городенка. У виконанні професійних та самодіяльних артистів, солістів і ансамблів звучали пісні Олександра Андрійовича, написані на власні слова, а також на вірші дружини Ганни і відомих в Україні поетів.

Вітали ювіляра колеги-педагоги, представники влади, гості та родичі з міст Городенки, Івано-Франківська, Києва. Зокрема, із столиці приїхала на вечір батька донька Галина, естрадна співачка, лауреат всеукраїнських та міжнародних фестивалів, науковець, телерадіожурналістка, котра теж виконала для земляків кілька пісень.

Уродженець багатодітної вчительської родини з Поділля, Олександр Ільїв проживає на городенківському Покутті вже понад 30 років. Він є яскравим представником педагогічної династії Ільєвих-Калинюків, яка налічує сорок педагогів у родинах його батька і матері. Викладав історію, географію, основи правознавства, з власної ініціативи створив краєзнавчий музей, який очолював до виходу на пенсію. Як художник оформляв кабінети літератури та історії в школах району, готував мистецькі альбоми, численні матеріали унаочнення, займався різьбою по дереву.

Майже 30 років працював заступником директора школи, спочатку в Калуському, а згодом в Городенківському районах Івано-Франківщини. Неодноразово обирався депутатом місцевих рад різних рівнів. Очолював Городенківський районний осередок Товариства охорони пам’яток історії та культури, був членом правління Івано-Франківської організації цього товариства. Митець нагороджений Почесними грамотами Міністерства освіти України, відзнаками обласної влади, медалями.

Композитор-пісняр активно друкує свої твори в регіональній та всеукраїнській періодиці. Випустив три нотні збірки пісень. Підготовлений до виходу компакт-диск із творчого доробку ювіляра у виконанні відомих зірок вітчизняної естради, а також кілька рукописів збірок для дітей і дорослих. Організував та впродовж 30 років керував дитячими ансамблями «Патріот» і «Берегиня». Вихованці Олександра Андрійовича виступають на обласній і столичній сценах. Сам митець добре грає на баяні та сопілці, а свого часу в Далешівській ЗОШ на Городенківщині діяв створений ним ансамбль сопілкарів.

Окрім того, в 2007 році виповнюється 40 років подружнього життя педагогів Олександра та Ганни Ільєвих, а також 40-річчя закінчення ними Івано-Франківського державного педагогічного інституту імені Василя Стефаника (нині — Прикарпатський університет).

Тож здоров’я, творчої наснаги, щастя на многая літа!

Людмила СТРАЖНИК.

Інструменти музикантам куплять за аукціонні гроші

Одеса. Після 12-річної реставрації нарешті відкриється сьомого жовтня академічний театр опери і балету. І хоча ремонтно-відновлювальні роботи поки що тривають, артисти театру вже почали репетиції на головній сцені з нагоди майбутньої події. Але от лихо — в кошторисі реставрації театру не передбачено кошти для придбання інструментів для оркестру. А сума чимала — 2 мільйони 700 тисяч гривень. Міська влада вирішили зібрати кошти для купівлі інструментів на благодійних аукціонах. Перший з них уже відбувся. Тоді за продаж раритетів — нотних записів і музичних інструментів — отримали лише 240 тисяч гривень. Фахівці пояснюють це тим, що в аукціоні, який був закритим і проводився в обстановці таємності, брала участь фінансово-промислова еліта Одеси, котра виявилася на диво скупуватою. Після цього міська влада вирішила провести другий аукціон відкрито, у ньому зможуть взяти участь усі бажаючі і навіть іноземці. Серед лотів, які виставляються для продажу, — копії історичних документів, театральні афіші позаминулого століття, театральні біноклі.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.