На запитання «Голосу України» відповідає відомий опальний російський бізнесмен і політик Борис БЕРЕЗОВСЬКИЙ.

1. Як ви оцінюєте нинішню політичну ситуацію в Україні?

2. Хто, на ваш погляд, переможе на дострокових парламентських виборах?

3. Чи буде сформовано коаліцію у Верховній Раді шостого скликання?

4. Що очікує Україну, якщо парламент шостого скликання так і не запрацює?

1. Деякою мірою протистояння є, але це результат природної політичної конкуренції. Вона досить відкрита — це конкуренція між тими, хто хоче, щоб країна розвивалася вперед, і тими, хто хоче, щоб вона залишалася, так би мовити, у радянському минулому. Безумовно, помаранчеві хочуть, щоб Україна просувалася вперед, проводилися демократичні реформи, створювалися ефективні політична і економічна системи, а Партія регіонів, звичайно, гальмує цей розвиток. Хоча політична ситуація в Україні зовсім інакша, ніж перед президентськими виборами 2004 року. Східна Україна, особливо спостерігаючи за тим, що відбувається в Росії, вже не так гаряче прагне в обійми міні-СРСР.

Хоча вплив Росії на Україну напередодні виборів є і він колосальний. Просто цей вплив почав здійснюватися іншими методами, не такими сокирними, як це було раніше, під час помаранчевої революції, коли Путін демонстративно підтримував Януковича і, як пам’ятаєте, навіть двічі вітав його з перемогою. Але втретє вже поздоровив з перемогою Ющенка. Сьогодні ми не бачимо Путіна на парадах, зустрічах і в обіймах Партії регіонів, але путінська Росія ніколи не змириться з тим, щоб Україна впевнено рухалася шляхом демократичних реформ.

2. Загалом помаранчеві переможуть. Сподіваюся, що вони зрештою все-таки здолають розбіжності й об’єднаними зусиллями здобудуть перемогу. Маю на увазі об’єднання «Нашої України» і Тимошенко. Тільки разом вони зможуть домогтися перемоги і більшості в новій Раді.

3. Буде. Але коаліція між «Нашою Україною» і Партією регіонів — це вже неможливо. Хоча такої коаліції в явному вигляді і не було, але неможливість, невміння демократів знайти спільну мову призвели до нинішньої політичної кризи. Вона була неминуча. Я вже давно казав, що Ющенко і Тимошенко приречені на союз.

4. По-перше, я вважаю, що парламент запрацює. Пам’ятаєте, як усі пророкували після помаранчевої революції крах економіки? Але, як бачимо, економіка розвивається дуже інтенсивно, загалом, політики живуть своїм життям, народ — своїм, що зовсім непогано. І тому жодних катаклізмів в Україні не буде. Але, щоправда, з одним застереженням: якщо не буде політичних провокацій, на що, безумовно, здатні Росія і деякі екстремістські сили всередині України.

P. S. Крім традиційних запитань від «Голосу України» у цій рубриці, наш кореспондент поцікавився у Бориса Березовського, чи підтримує він напередодні дострокових парламентських виборів конкретні політичні сили і політиків в Україні. І ось що він відповів: «З деякими політиками підтримую контакти, а що стосується моїх симпатій — я цілком на боці і Юлії Тимошенко, і Ющенка, і в цьому плані нічого не змінилося. А що стосується формальної підтримки, так як я підтримував суспільні інститути напередодні помаранчевої революції і фінансував ці інститути, то ніякої матеріальної підтримки сьогодні нікому не надаю».