Ми з дружиною закінчуємо навчання в університеті й плануємо придбати квартиру в кредит. Як його оформити не на драконівських умовах? Хочеться, отримавши його, жити, а не виживати.

Юрій СОЛОМАТІН.

Макіївка.

На запитання читача відповідає банкір із Донецька Анатолій Юрченко:

— Пам’ятайте, що, звертаючись до банку, ви КУПУЄТЕ гроші як товар. За кредит сплачуєте його вартість —відсотки. Тому ретельно вивчайте умови банків, шукайте більш низькі процентні ставки і вартості послуг, і комісій, що призводять до подорожчання вартості квартири.

Первісний внесок може становити від 0 до 30 відсотків від розміру кредиту.

Комісія за відкриття рахунку — від 0,5 до 1,5 відсотка. Стягується один раз.

Комісія за оформлення кредиту — вид банківського «побору», аналогічний попередньому, лише називається інакше. Оформлення документів, бесіда з вами, консультація тощо оцінюється від 500 гривень до одного відсотка від кредитної суми.

Оформлення застави — це обов’язковий вид витрат, і залежно від обраного банку, він може становити від 100 гривень + 0,01 відсотка від заставної вартості до 250 гривень + 0,1 відсотка.

Страхування майна, життя, послуги нотаріуса, держмито, відсотки за користування кредиту — за все це, самі розумієте, також треба платити.

Щомісячний моніторинг кредиту ніщо інше, як модне слівце, за яким приховуються ЧЕРГОВІ КОМІСІЙНІ.

За поняттям «інше» може матися на увазі що-небудь новеньке. Іноді це умова, яка може з’явитися у кредитному договорі чи договорі застави. Наприклад: заборона дострокового погашення кредиту, стягування додаткових комісій...

На що звернути увагу, оформлюючи кредит?

Найголовніше — уважно прочитайте договір.

Прорахуйте всі зазначені ставки, комісії, страховки, відсотки, тому що сума комісій може дорівнювати сумі відсотків по кредиту. Обговоріть ЗАЗДАЛЕГІДЬ можливість дострокового погашення кредиту.

Дізнайтеся, коли нараховують відсотки і приходьте сплачувати їх протягом двох днів після нарахування.

Якщо є можливість, погашайте найперше заборгованість за кредитом. Що менше ви будете винні по ньому банку, то менше відсотків сплатите.

Не соромтеся ставити запитання, просіть знизити чи скасувати ту чи іншу комісію.

На пропозицію банку застрахувати себе, товар тощо відповідайте відмовою чи принаймні обговорюйте і знижуйте тарифи, оскільки в них обов’язково закладені завищені суми.

Якщо ви відчуєте, що банкіри не бажають йти на компроміс — ІДІТЬ звідти. Банків багато і всі вони борються за вас, клієнти.