Протягом трьох днів — 7—9 вересня — громада, міський голова, заслужений лікар України Лев Грицак, працівники оздоровниць зустрічають численних гостей. На святкування прибули делегації з відомих курортів України, партнери з Польщі, Німеччини, Словаччини, урядовці і політичні діячі, відомі артисти. У місті відбудуться науково-практична конференція, урочиста академія, мистецький всеукраїнський фестиваль «Кришталевий Трускавець-2007», авіа-парад, художня виставка робіт, присвячених курорту, концерти за участю зірок. За попередніми підрахунками, лише в курортному парку на імпрезах побуває не менше 100 тисяч осіб.

Курорт з його унікальними лікувальними водами, передусім відомою «Нафтусею», котра не має аналогів у світі, став цивілізаційним надбанням європейського масштабу. У третє тисячоліття Трускавець злетів, наче швидкісний літак. Розбудова інфраструктури, науково-практичні розробки, інноваційні проекти поєднуються в неповторний букет, що приваблює усіх. Сюди їдуть звідусіль для оздоровлення, потужні інвестори залюбки вкладають кошти.

У старовинному гербі Трускавця — гусочка, символ добробуту. Нехай же він наповнюється новим змістом — добром і процвітанням. Газета «Голос України» вітає громаду Трускавця, усіх творців і працівників курорту з подвійним ювілеєм. З роси і з води!

З висоти пташиного лету

Фотоальбом, презентація якого відбудеться цими днями, так і називається: «Трускавець з висоти пташиного лету». Його сюжети й кадри фотограф розгледів «з подачі» міського голови. Власне, розробка програм розвитку міста-курорту потребує погляду «з висоти»: на перспективу. Лев Грицак міцно тримає в руках і штурвал літака, і кермо влади, котру йому довірили вже в другій каденції. У 2000 році він отримав орден «За мужність» як учасник парашутного десанту на Північний полюс. Орден «допомагає» і в буденних справах, що потребують не менше мужності.

Міська влада з огляду на ювілей не прагнула закамуфлювати «потьомкінськими» способами ті чи інші об’єкти. Тут усе — навіч: потужне будівництво, реконструкція об’єктів і доріг, насущні проблеми комунальної сфери і їх поєднання з бюджетними можливостями тощо. Зрештою вся ця сув’язь прав та обов’язків робить посаду голови не надто солодкою. І треба було докласти чимало дипломатичних зусиль, щоб поєднати інтереси громади, гостей курорту, інвесторів і водночас не допустити політичних зіткнень. Конфронтація вже позаду. Тепер, за словами Лева Ярославовича, всі політичні сили працюють на місто-курорт в одній супрязі. Цю «перемогу» не виміряти цифровими показниками, але без неї складно було б досягти того рівня напрацювань, котрі визначають перспективи розвитку Трускавця.

— Дай Бог, щоб така ситуація була надалі, — каже Лев Грицак. — Я не розумію, яка може бути опозиція в місті, коли ми всі повинні працювати на розв’язання соціальних питань? У нас настільки велика програма виконання робіт — на 47 з лишком мільйонів гривень тільки з бюджету розвитку, що її нереально було б завершити до свята. Найбільше мене радує те, що ми в основному провели тендери і приступили до виконання робіт. На завершенні — вулиця Суховоля, а там було понад сім кілометрів комунікацій. Відремонтовано багато вулиць, проїздів на житлових масивах. Курортний парк прикрасять шляхетні, якісні сходи завдовжки 160 метрів, енергоощадне освітлення. За програмою водопостачання освоєно насосну станцію. Все робимо якісно. Вся інфраструктура міста працює на гостей курорту. Водночас можемо прийняти їх близько 18 тисяч. За їх рахунок мешканці міста мають роботу. З потужним курортом ми матимемо добру економіку сімей наших мешканців.

Свого часу умови демократії дещо розхолодили людей. Чомусь керівники підприємств думали, що вони живуть самі по собі. Тобто міська рада має виконувати своє, а вони — своє. Протягом останніх років сталися приємні зміни у взаєминах громади з людьми, які роблять бізнес. Мене дуже радує поява п’ятизіркового готелю «Ріксос». Там — надзвичайно висока культура обслуговування, сучасна медична апаратура. Висококласний санаторно-готельний комплекс дає людям добру зарплату. Це дуже важливо, бо податки надходять у міський бюджет. Мене радує й те, що власники «Ріксосу» розуміють: потрібно розвивати інфраструктуру Трускавця. Запропонували взяти на обслуговування частину курортного парку, мають намір збудувати для міста криту льодову ковзанку й передати її в комунальну власність.

Фірма «ІDS GRUP», яка займається виготовленням і розповсюдженням мінеральної води в Трускавці і Моршині, запропонувала створити футбольний клуб «Трускавець» і утримувати його разом із міською громадою. Фірма «ТКС», що багато будує в місті, стала генеральним спонсором святкувань. Коли в нас нещодавно трапився надзвичайний випадок — на приватному обійсті утворилося карстове провалля завглибшки 15 метрів і нагору вийшла високомінералізована вода, ця фірма й інші організації прийшли на допомогу. Провалля свідчить про складні природні процеси. Ми запросили науковців, щоб вони дали свої висновки. Водночас є й позитив: випадок підтверджує наявність великої кількості мінеральних вод у глибинах під Трускавцем...

У музеї історії Трускавця зібрані цікаві документи про перші лікувальні джерела і «першопроходців», які їх вивчали, пропагували, а отже, розбудовували курорт. Вони залишили свій неповторний слід. Водночас сучасна історія теж багата відкриттями й іменами. Про людей, які творять нинішню славу міста-курорту, — в наступних номерах «Голосу України».

На знімку: новобудови Трускавця.

Фото Олександра БАРАНА.