Людство ще не вигадало нічого більш захоплюючого, ніж гра в різних її проявах, тому постійно прагну на уроках та в позакласній роботі використовувати саме цю форму спілкування. Дитина, доведено, легше і швидше засвоює програмний матеріал через активну гру.

Якось до нашої гімназії завітала головний редактор і видавець ігрової газети для саморозвитку дітей Тетяна Кондратенко. Вона вже десять років самотужки випускає часопис «Я сам(а)». Я тоді запропонувала їй сенкани моїх вихованців. Невдовзі учні побачили їх надрукованими. Так почалася наша дружба із всеукраїнською дитячою газетою.

Вікторини, ігри, конкурси, в яких брали участь діти і батьки, були святом. Саме завдяки відомому, цікавому і корисному виданню ми здійснили кілька спільних проектів. Попереду, сподіваюсь, нові.

Діти здружилися, спілкуються не лише з однолітками, а й батьками, які долучаються до заходів та акцій, пишуть казки та вірші. Я не маю проблем з технікою читання — школярі перечитують газету, надто з своїми доробками кілька разів. Часопис додає їм впевненості у власних силах, демонструючи їхні маленькі успіхи.

Сама пані Тетяна дуже дбайливо, з великою повагою ставиться до слова. На кольорових шпальтах часто з’являються не лише дитячі, а й класичні, сучасні твори відомих авторів.

Рубрика «З педагогічної скарбнички» містить практичні поради, розробки оригінальних уроків учителів-практиків, сценарії свят тощо.

На жаль, держава фактично не підтримує дитяче видання фінансово, хоча є відповідний закон. Але ж пані Тетяна робить велику державну справу! Без зарплати, вкладаючи нерідко в газету власні кошти. Укотре переконуюсь, що на таких ентузіастах і тримається світ і наше «вчительське щастя».

Газета «Я сам(а)» двічі на місяць приходить до своїх юних читачів. Щиро раджу учнівським та педагогічним колективам запросити талановиту журналістку, яка пише вірші, грає на гітарі, закохана в пісню — колишнього вчителя початкових класів, члена Національної спілки журналістів Тетяну Кондратенко до своєї школи. І передплатити її газету. Не пошкодуєте, бо спілкування з творчою особистістю надихає і спонукає до творчості. І дітей, і дорослих. У цьому переконалися читачі «Я сам(а)» дюжини регіонів країни, де побувала невтомна і небайдужа Тетяна Григорівна.

Ольга СОЛОМОНЮК, вчитель-методист Київської гімназії східних мов №1, науковий кореспондент Інституту педагогіки АПН України.

Київ.

На знімку: найактивніші дописувачі газети «Я сам(а)» отримують нагороди від учителя.

Фото з архіву автора.