Я не виключаю можливості, що статус нинішньої Верховної Ради може бути відновлено навіть після виборів 30 вересня, — зазначив учора, 6 вересня, під час робочої поїздки на Вінниччину Голова Верховної Ради Олександр Мороз. В ексклюзивному інтерв’ю «Голосові України» керівник парламенту так прокоментував цей вислів:

— Може статися так, що після виборів наші опоненти відмовляться приводити до присяги своїх депутатів, або в якийсь інший спосіб не визнаватимуть результати виборів. Тоді роботу продовжить нинішній склад парламенту. Адже ВР працюватиме доти, доки не складуть присягу новообрані депутати.

Щоб у майбутньому ніхто не міг маніпулювати роботою вищого законодавчого органу держави, наголосив співрозмовник, у Верховній Раді зареєстровано проект змін до Конституції України. У ньому виписана нова модель формування влади. Внесені зміни передбачають зовсім інший порядок відносин між гілками влади. Двовладдя вже не буде. Ліквідовуються районні державні адміністрації, а облдержадміністрації набувають нових функцій. Влада на місцях переходить до виконавчих органів. Вищим органом виконавчої влади стане Кабмін. Спрощено процедуру його формування. Посилиться відповідальність уряду перед парламентом, який формуватиме Кабінет Міністрів. При цьому сильною залишиться і президентська влада. Але глава держави вже не зможе маніпулювати парламентом у своїх корисливих інтересах.

На запитання, коли саме можуть набути чинності такі зміни, О. Мороз відповів, що найреальніші строки — початок наступного року. За них голосуватиме або новий парламент, або відновлена у своєму статусі після виборів нинішня Верховна Рада.

На прес-конференції О. Мороз відкинув можливість проведення 30 вересня разом з виборами референдуму з будь-якої проблематики. «Не вистачить часу на дотримання процедури, передбаченої для цього чинним законодавством».

Відповідаючи на запитання про пільги для депутатів, керівник парламенту нагадав, що він неодноразово пропонував запровадити службове житло для народних обранців. «Щоб квартира не була призом для депутата». Порівняв витрати на утримання парламенту і Президента. За словами О. Мороза, президентські витрати в півтора разу перевищують парламентські.

Хвилюючою була зустріч О. Мороза з учорашніми фронтовиками, представниками районних організацій ветеранів війни та Збройних сил на спільному засіданні колегії Вінницької облдержадміністрації, президії облради та обласної організації ветеранів війни. А перед тим гість поклав квіти до меморіалу Слави у сквері Козицького, що в центрі Вінниці. Він повідомив ветеранам, що з-поміж депутатів найбільш активну участь у підготовці законопроектів про підтримку і захист ветеранів війни і праці бере їхній земляк, голова Комітету Верховної Ради народний депутат України Іван Бондарчук. Гість зігрів серця присутніх фронтовиків проникливими рядками власної поезії.

Під час зустрічі з викладачами і студентами Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського керівник парламенту говорив про позитивні зміни в реформуванні освіти, а в кіноконцертному залі «Райдуга», що в Центральному парку культури та відпочинку обласного центру, відповідав на запитання вінничан і активістів Соцпартії стосовно нинішньої політичної ситуації, висловив власні прогнози щодо результатів майбутніх виборів.

Вінницька область.

На знімку: під час робочої поїздки (зліва направо): Микола Товбух, заступник голови обласної організації СПУ; Григорій Заболотний, голова Вінницької обласної ради; Олександр Мороз, Голова Верховної Ради України; Іван Бондарчук, народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.