Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк зустрівся з членами парламенту Королівства Данія на чолі з головою Комітету у справах Європи парламенту Королівства Данія Елізабет Арнольд.

Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, А. Мартинюк ознайомив учасників делегації з перебігом подій, які відбуваються в Україні напередодні виборів. За його словами, парламент не може здійснювати свої повноваження вже протягом п’яти місяців через те, що частина політичної еліти не хоче визнавати існуючий парламент. Він іще раз наголосив, що необхідно дотримуватись норм Конституції, особливо в частині «безперервності влади». «Новим в історії парламентаризму» назвав А. Мартинюк заборону Президента проводити засідання Верховної Ради. Він також висловив сумнів у визнанні результатів виборів ініціаторами виборчих перегонів через неотримання очікуваного результату. На його думку, блок «Наша Україна»—Народна самооборона» разом із БЮТ наберуть близько 200 голосів в залі, що не дасть змогу провести зміни до Конституції.

А. Мартинюк висловив занепокоєння можливістю того, що незадоволені результатами виборів парламентарії не складуть присягу, тож парламент буде недієздатним при тому, що за чинною Конституцією протягом року після позачергових виборів не можна проводити нові вибори.

А. Мартинюк назвав нинішні політичні баталії «репетицією майбутніх президентських виборів». На його думку, «у нинішнього Президента — мінімальні шанси бути обраним на наступний термін через знівельовану за короткий термін довіру, надану йому народом у 2004 році». Складність ситуації в країні Перший заступник глави парламенту пояснив зміною моделі управління державою з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську.

Відповідаючи на запитання членів делегації Данії —країни, яка вже 35 років є членом Європейського союзу, — про ставлення українських громадян до входження до ЄС, використання цього питання у виборчих перегонах, можливості внесення змін до Конституції, Перший заступник Голови Верховної Ради України підкреслив, що жодна з політичних сил не виступає проти ЄС, більше 70 відсотків населення підтримує цю ідею. На його думку, проблема полягає лише в тому, що «Європа не хоче бачити Україну в своєму складі». «Далі розмов справи не йдуть», — додав він. Але однією з проблем, пов’язаних зі вступом до ЄС, А. Мартинюк назвав зв’язок ЄС з НАТО. А вступ до НАТО, за словами А. Мартинюка, підтримує лише 20—25 відсотків населення.

А. Мартинюк висловив подяку гостям за те, що їх країна надішле спостерігачів за ходом виборів.

Наприкінці зустрічі датчани побажали, щоб вибори пройшли в Україні у найдемократичніший спосіб, а Перший заступник Голови Верховної Ради — «щоб Президент України був Президентом всієї країни і не агітував за ту чи іншу силу, як цього не робить королева Данїї».