Як повідомляє прес-служба ЦВК, комісія зареєструвала трьох спостерігачів з Індонезії і 563 спостерігачів від дев’яти міжнародних організацій. Зокрема, міжнародна громадська організація сприяння розвитку виборчих технологій «За справедливі вибори» вже одержала посвідчення офіційних спостерігачів для 285 осіб; Бюро з демократичним інституцій і прав людини ОБСЄ —68; європейська мережа організацій, що спостерігають за виборами (ЕНЕМО), — 31, Міжнародний республіканський інститут — 29, Національний демократичний інститут міжнародних відносин — 17, Всесвітній конгрес українців — 2, Американський центр міжнародної профспілкової солідарності — 2, Український конгресовий комітет Америки — 73, Міжнародний громадський фонд сприяння громадянському контролю за справедливими виборами «Спостерігач» — для 56 осіб.

На опрацюванні в ЦВК перебувають документи ще двох міжнародних організацій і двох країн (США і Великої Британії), у разі реєстрації яких кількість офіційних спостерігачів збільшиться на 87 осіб.

Крім того, Центральна виборча комісія затвердила єдині кошториси витрат на проведення позачергових виборів для 222 окружних виборчих комісій на загальну суму 313,3 млн. грн.

ЦВК уже почала перераховувати кошти окружкомам. На їх поточні рахунки загалом на цей час надійшло 49,7 млн. грн.

***

Прем’єр-міністр Віктор Янукович заявляє, що він зацікавлений у тому, щоб позачергові парламентські вибори відбулися цивілізовано і прозоро.

«Ми зацікавлені в цивілізованій політичний боротьбі, неупереджених оцінках нинішнього політичного процесу», — заявив В. Янукович на зустрічі з віце-президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ, главою місії спостерігачів в Україні Тоні Тінгсгард.

Прем’єр зазначив, що в Україну прибувають спостерігачі практично від усіх демократичних інституцій. «Ми готові співробітничати з усіма спостерігачами і сприяти їм у роботі», — сказав В. Янукович.

***

Партія регіонів має намір захищати міністра з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича від «політичних репресій».

Про це в середу на прес-конференції повідомив керівник виборчого штабу Партії регіонів Борис Колесников, коментуючи рішення Ради національної безпеки й оборони України звільнити Н. Шуфрича з посади.

«Це початок політичних репресій», — наголосив він. При цьому Б. Колесников підкреслив, що поки Н. Шуфрич не був кандидатом у народні депутати від Партії регіонів, стан справ у міністерстві «був абсолютно нормальний». За його словами, після з’їзду Партії регіонів, де Н. Шуфрич був висунутий кандидатом у народні депутати під номером п’ять, «починається буквально цькування цього сильного політика, сильної людини і сильного керівника».

За словами Б. Колесникова, рішення Партії регіонів про можливе звільнення Н. Шуфрича з посади буде «украй негативним», «ми захищатимемо його».

***

Лідер виключеної з виборчих перегонів громадянської партії «Пора» Ярослав Годунок оскаржить у суді відповідне рішення Центральної виборчої комісії.

Про це він повідомив на прес-конференції в Києві. «Ми боротимемося за відновлення партії «Пора», — зазначив він. Я. Годунок повідомив, що в середу його політична сила подала апеляцію на рішення ЦВК до Вищого адміністративного суду. Крім того, він повідомив, що «Пора» має намір офіційно звернутися до міжнародних спостерігачів, Ради Європи, ОБСЄ, до всіх посольств країн, акредитованих в Україні, стосовно безкарних дій секретаріату Президента і партії «Народний союз «Наша Україна».

***

Виборчий блок політичних партій «Вільні демократичні вибори за народ України» закликав Президента України Віктора Ющенка піти у відставку і дати можливість політичним силам одночасно провести вибори депутатів Верховної Ради і Президента.

«Ми виступаємо за одночасні вибори Президента і Верховної Ради, бо вибори 30 вересня не вирішать наявних проблем», — повідомив у четвер на прес-конференції лідер виборчого блоку «ВДВ за народ України» Сергій Крижанівський.

На нинішніх виборах «ВДВ за народ України» обурений тим, що непарламентським партіям заборонили бути представленими в територіальних виборчих комісіях. Це, на його думку, говорить про можливі порушення під час підрахунку голосів. Законність виборів, за словами С. Крижанівського, блок захищатиме за допомогою судових позовів.