Одинадцятикласниця загальноосвітньої школи села Печеніжин Коломийського району Івано-Франківської області Іванна Червінська (на знімку) стала володаркою гран-прі Х Всеукраїнського фестивалю української дитячої естрадної пісні «На крилах дитинства», який відбувся у Винниках.

На ювілейному фесті знайшли справжню перлину — молоду співачку, яка жодного разу не брала участі в конкурсах. Вона ніколи не виходила на сцену солісткою — тільки в складі тріо «Любисток», хору «Аксіос», вокального ансамблю «Горяночка». Усі ці колективи працюють при сільській школі, де Іванна навчається... Дівчинка розповіла, що її прадідусь також мав гарний голос. Він співав на весіллях, грав на скрипці.

— Заявку на конкурс подала майже в останню хвилину, — каже володарка гран-прі. — А як хвилювалася, коли під час жеребкування витягнула перший номер!

На сцену дівчинка виходила в українському однострої. Сорочку вишила власноруч. А постоли отримала у спадок від бабусі. У фіналі вона співала пісню «Червона горобина» з репертуару найулюбленішого співака Назарія Яремчука.

За 10 років майже дві тисячі конкурсантів взяли участь у фестивалі. Народилося понад сто нових пісень для дітей та молоді.

Голова журі, заслужений артист України співак Мар’ян Шуневич зазначив: «На фестиваль «На крилах дитинства» їдуть з усіх куточків нашої держави. Пісня об’єднала Схід і Захід країни».

На думку викладача вокалу естрадного відділу Львівського державного музичного училища імені С. Людкевича Марти Лозинської, на відміну від дорослих, які співають або про щасливе, або про нещасне кохання, тематика представлених дитячих пісень значно багатша.

Будинок дитячої та юнацької творчості (БДЮТ) м. Винники до свята випустив чергову книжечку пісень і віршів «Для матусі». Якщо, наприклад, на Луганщині важко знайти віршувальника й композитора пісні, то в одному Винниківському БДЮТ — талантів кілька.

Львів.

Фото Юрія ШИВАЛИ.