Учора в Києві відбулася міжнародна конференція «Розвиток парламентаризму: проблеми та перспективи». У її роботі взяли участь Голова Верховної Ради Олександр Мороз, депутат Національної Ради Австрійської Республіки Пітер Шидер. Український глава парламенту висловив занепокоєння ситуацією, що склалася. На його думку, нині слід говорити не про розвиток, а про захист парламентаризму в нашій країні. Коментарі до засідання Верховної Ради, яке відбулося у вівторок, яскраво це засвідчують. В основі європейської демократії є права людини, наголосив Олександр Мороз, а також принципи верховенства права, чіткого поділу влади та її безперервності. Саме ними нехтує Президент, стверджуючи, що засідання українського парламенту — поза законом. Якщо одна гілка влади намагається перебрати на себе повноваження іншої, то юридично — це узурпація влади, переконаний Голова Верховної Ради. Він стверджує, що такий злочин передбачає кримінальну відповідальність. Нині Президент через надумані аргументи просто зводить політичні рахунки, переконаний Олександр Мороз.

Голова Верховної Ради ще раз наголосив, що парламент діє доти, доки депутати нового скликання не складуть присягу, а не доки «хтось видасть якийсь указ».

Це чітко прописано у законодавстві. Глава парламенту не уявляє собі, в якій європейській країні могла б скластися така ситуація, як у нас, коли Президент видає незаконні укази і для того, щоб уникнути юридичних наслідків, штучно блокується робота Конституційного Суду, паралельно з тим не дають повноцінно працювати і ЦВК.

Олександра Мороза турбує, що нині коїться наруга над Конституцією і парламентом України. І це вважається нормальним. Він нагадав, що процедура проведення дострокових виборів ще не завершена, бо ЦВК так і не дала відповіді на письмове звернення Верховної Ради про заміщення депутатів.

Керівник парламентського Комітету в закордонних справах Віталій Шибко, який також брав участь у конференції, відзначив, що сьогодні для України особливо важливим є захист прав кожної людини.

Незалежно від того, вважаємо ми дострокові вибори законними чи ні, нині їх доводиться сприймати як факт. Таке твердження висловив депутат Національної Ради Австрійської Республіки Пітер Шидер на спільній з Головою Верховної Ради Олександром Морозом прес-конференції. Основне наше завдання, на думку австрійського гостя, — гідно провести народне волевиявлення у вересні, не виходячи за рамки правового поля. Він також наголосив, що навіть з огляду на особливість політичної ситуації в Україні, представники ЄС не мають наміру втручатися в наші процеси, даючи можливість вирішити всі проблеми самостійно. Пітер Шидер також відзначив високий професіоналізм Голови Верховної Ради. На його думку, саме завдяки цьому Олександру Морозу вдалося забезпечити повноцінну роботу парламенту в період політичної кризи.

Олександр Мороз, у свою чергу, повідомив про можливий зрив дострокових виборів. Відповідаючи на запитання журналістів щодо проведення процедури імпічменту, глава парламенту сказав, що у Верховній Раді нового скликання (якщо вона запрацює) ініціатором припинення президентських повноважень цілком може бути БЮТ. Прогнозуючи результати дострокових виборів, Олександр Мороз запевнив, що Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна»—Народна самооборона» не набере достатньо голосів для створення більшості. За соціологічними данними, якими володіє Голова Верховної Ради, — Соціалістичній партії місце в новообраному парламенті гарантовано.

На знімку: народний депутат Віталій Шибко, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах (зліва) і Пітер Шидер, депутат Національної Ради Австрійської Республіки.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.