Футбол. Напередодні відповідальних поєдинків збірної України на динамівській базі в Кончі-Заспі Олег Блохін (на знімку) за традицією зустрічається з представниками ЗМІ. Так було і позавчора. А журналісти, як завжди, намагаються вивести з рівноваги наставника нашої команди. От і цього разу вони дошкуляли тренерові запитаннями на кшталт: «Ви колись казали, що Гладкий не підходить для збірної. А нещодавно стверджували, що гра Чигринського не відповідає рівневі національного колективу...».

Олег Володимирович пояснив, що колись Гладкий не відповідав його вимогам. Час сплинув, і футболіст прогресує, забиває. І це нормально. Гра Чигринського певний час тому не відповідала рівневі, який він демонстрував торік. Знову-таки, минув час, і Дмитро посилив гру. Тому його і викликали на збір...

А от Воробей поїхав додому, в нього травма. Михалик і Несмачний не гратимуть ані з Грузією, ані з Італією. Мають невеликі ушкодження Калиниченко, Ротань та Гусєв. Змушені були викликати до команди і дозаявити Шевчука з «Шахтаря».

— 12 вересня на матчі з Італією на НСК «Олімпійський» планується заповнити тільки нижній ярус. Чи не краще було б у такій ситуації зіграти в Донецьку або іншому місті?

— Ми маємо давати заявку за два місяці до матчу. Я й гадки не мав, що на зустріч з Італією дозволять взяти тільки 40 тисяч місць, а не повний стадіон. Ніхто цього не знав. Та й готуватися в Києві, летіти до Тбілісі, повертатися, затим летіти до Донецька — дуже важко. Коли ми проводимо спарені матчі, то бажано готуватися і грати в одному місті. Одне слово, від нас мало що залежить. Ліпше було б уже остаточно визначитися відповідальним людям: зносити чи ні оте все біля стадіону. Якщо вже рішення приймається на рівні Президента та Прем’єр-міністра і ми не можемо розв’язати це питання, то що тут можна зробити? Якщо ми так діятимемо й надалі, то і Євро—2012 можна не провести. Не хотілося б цього.

— Чи переглядали матч Угорщина—Італія?

— До нього ще не дійшли. Поки що аналізуємо помилки, яких припустилися в зустрічі з Францією. Підтвердилося, що команда тоді перебувала в стані розбалансованості. Після 55-ї хвилини вона просто зупинилася. Якщо наш колектив не викладатиметься всі 90 хвилин, то не зможе сперечатися не тільки з Францією та Італією, а й з Шотландією та Грузією. Якщо ми в наступних двох матчах не будемо готові на всі сто відсотків, тоді буде складно. Гра з грузинами стане визначальною. А вже зустріч з італійцями покаже, що в нас далі вийде. Чи залишаться у нас шанси, чи ні. Як кажуть, можливі різні розклади. Та обстановку в команді ніхто не нагнітає, всі розуміють міру відповідальності. Тож іде нормальна, спокійна підготовка.

— Скільки хвилин зіграє цього разу Шевченко?

— Я з ним розмовляв, але ще не визначилися. Може, Шевченко не гратиме з Грузією.

Утім, сьогодні мене найбільше хвилює оборона. Там випадають провідні футболісти: спершу праворуч, тепер ліворуч. Загалом складно. Хотілося б нормально працювати, та, як бачите, весь час щось трапляється. У такій ситуації важко працювати, тим більше грати проти Грузії й Італії.

— Як мотивуватимете підопічних?

— Не знаю. Може, попрохаю в лікаря скипидару. Це, звичайно, жарт. Та, якщо чесно, я справді міркую, за рахунок чого зарядити команду. Треба знайти ті слова, дії, щоб команда була в нормальному стані. Думаю, що так воно і буде. Не знаю, як складатиметься гра, але наша команда матиме гідний вигляд. Це я вам обіцяю.

Фото з архіву «Голосу України».