Президент закликав

Виконавча влада недостатньо відповідально підходить до підготовки з проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу Євро—2012 в Україні. Про це у вівторок заявив Президент Віктор Ющенко, виступаючи на засіданні Ради національної безпеки й оборони.

Віктор Ющенко закликав серйозніше поставитися до підготовки цієї події. Зокрема, зазначив він, потрібно приділити більше уваги будівництву й розвитку автодоріг, портів, аеропортів, митних коридорів та інфраструктури.

На думку Ющенка, фінансування відповідних програм треба врахувати у проекті державного бюджету України на наступний рік. Глава держави звернув увагу, що з кожним днем серед експертів, журналістів та інших осіб постає дедалі більше сумнівів у тому, що Україна зможе забезпечити проведення чемпіонату. Він констатував, що виконавча влада поки що не зробила жодного реального кроку в цьому напрямку.

Турнірні події

Хокей. Наступного року в російській Суперлізі можуть зіграти команди з України та Казахстану. Як повідомив президент Федерації хокею Росії Владислав Третяк, у сезоні, що стартує, у вищій російській лізі вже виступатимуть чотири команди з СНД. Другий хокейний дивізіон Росії матиме статус міжнародного. Назва його — Відкриті всеросійські змагання з хокею серед команд вищої ліги.

Цього року у вищій лізі виступатимуть київський «Сокіл», казахстанські «Барис», «Казахмис» і «Казцинк-Торпедо». За словами пана Третяка, ці клуби зможуть брати участь у плей-оф. А в разі перемоги — вийдуть до Суперліги.

Боротьба. Пекін (Китай). Чемпіонат світу серед молоді. У турнірі з вільної боротьби золоту медаль виграв спортовець із міста Малина (Житомирська область) Валерій Андрейцев. У фіналі українець переміг росіянина Алена Зазеєва.

У змаганнях борців греко-римського стилю українці здобули чотири «бронзи». Третє місце на турнірі посіли: Костянтин Балицький (60 кг), Дмитро Арабаджи (74 кг), Олег Кройка (96 кг) та Артем Цеповатенко (120 кг).

На чемпіонаті світу з жіночої боротьби українки виграли три бронзи та одне золото, посівши третє місце в загальнокомандному заліку.

Юлія Остапчук була найсильнішою у змаганнях у вазі до 63 кг. Олександра Когут (51 кг), Катерина Домбровська (59 кг) та Оксана Ващук (75 кг) вибороли бронзові медалі.

Велоспорт. Український гонщик Ярослав Попович, котрий нині виступає за «Дискавері Ченнел», наступного сезону захищатиме кольори бельгійської групи «Предіктор», повідомила прес-служба цієї команди. Нагадаємо, що по закінченні цього сезону «Дискавері Ченнел» розформують. На «Тур де Франс»—2007 Попович посів восьме місце.

Футбол. Перед початком засідання бюро Професіональної футбольної ліги України позавчора виконавчий директор ПФЛ Анатолій Попов представив нового технічного директора ліги — Ігоря Ярменчука. Він відомий як суддя ФІФА, який завершив кар’єру арбітра.

Діакате прооперували

У день матчу з «Харковом», під час якого динамівський оборонець Папе Діакате зазнав тяжкої травми, в нього було викуплено авіаквиток до Сенегалу. Восьмого вересня в рамках Кубка Африки збірна цієї країни має зіграти з Буркіна-Фасо. В разі успіху сенегальці гарантують собі вихід до фінальної частини першості, що відбудеться в січні-лютому наступного року в Гані.

Можна лише здогадуватися, як хотів Папе зіграти в тому вирішальному матчі, та й побачитися з численною ріднею. Але сталося інакше...

У понеділок Діакате доправили до клініки відомого спортивного хірурга Ярослава Линька. Спочатку Папе хотів оперуватися у Франції, та згодом вирішив довіритися українським ескулапам. Операція пройшла у вівторок уранці, тривала вона майже півтори годин.

Точні строки одужання динамівця назвати складно. Орієнтовно в п’ятницю оборонця випишуть із лікарні, на наступні два тижні прописано спеціальний курс реабілітації. Якщо зрощення кістки пройде успішно, то у другій половині вересня Папе зможе робити пробіжки. Потім — потроху працювати з м’ячем. Загалом, виходячи з попереднього досвіду, на повне відновлення лікарі дають Діакате від двох до трьох місяців.

Орієнтуючись на календар Ліги чемпіонів, повернення сенегальця варто чекати не раніше виїзного матчу з «Манчестер Юнайтед», що відбудеться 7 листопада.