Голова Верховної Ради України Олександр Мороз учора зустрівся з представниками передвиборчої місії Спеціального комітету ПАРЄ з питань спостереження за парламентськими виборами в Україні.

Аналізуючи поточну політичну ситуацію в країні, глава українського парламенту наголосив: «Те, що відбувається в Україні, не має жодного відношення до європейських стандартів демократії. Це спосіб правдоподібного методу узурпації влади».

Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, О. Мороз також висловив занепокоєння випадками порушення свободи слова в Україні, блокуванням роботи судової влади через «систематичні порушення Конституції Президентом» під час призначення суддів на адміністративні посади, втручанням у роботу Конституційного Суду України з боку секретаріату Президента та силових структур. «Президент готується до виборів як лідер партії, а не як глава держави, використовуючи інструменти держави, — наголосив він. — Сьогодні відбувається повзуча узурпація влади в Україні, і я хотів би, щоб представники європейських структур мали це на увазі».

Відповідаючи на запитання членів делегації, О. Мороз наголосив на правочинності засідання парламенту четвертого вересня. «Немає юридичного факту неповноважності Верховної Ради», — наголосив він, додавши, що Центрвиборчком досі не надав відповіді про так зване обнуління списків «Нашої України» та БЮТ.

О. Мороз нагадав, що за Конституцією повноваження Верховної Ради припиняються у день першого засідання новообраного парламенту. «З точки зору Конституції і права Верховна Рада є, правомірність засідання є», — підсумував О. Мороз, нагадавши також, що проведення засідання сесії в перший вівторок вересня — вимога Основного Закону.

Голова Верховної Ради також зазначив, що засідання парламенту четвертого вересня необхідно було провести, бо «за схемою, розробленою в секретаріаті Президента, передбачалося визнання неповноважності новообраного парламенту». «Вибори проводяться, але парламент не створюється, і тоді єдиною легітимною гілкою влади є Президент», — сказав О. Мороз. За його словами, проведення пленарного засідання парламенту не надало можливості Президенту скористатися статтею 90 Конституції України, відповідно до якої він має право розпустити парламент, що не працює протягом 30 днів. «Таким чином, до обрання нового парламенту працює Верховна Рада, обрана у 2006 році», — наголосив він.

«Ми не заперечуємо вибори 30 вересня. Ми говоримо про те, що відповідно до Конституції Верховна Рада працює до приведення до присяги нових депутатів», — сказав О. Мороз.

У свою чергу, член передвиборчої місії Ханне Северинсен зазначила, що метою місії є «переконатися, що виборча кампанія відбувається згідно із законодавством». «Ми хочемо зробити все, щоб в Україні відбулися чесні і прозорі вибори», — сказала вона.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.