У бюлетенях для голосування відсутній № 17

Центральна виборча комісія затвердила форму і колір виборчого бюлетеня. Отже, 30 вересня виборці візьмуть аркуш паперу завдовжки 60 і завширшки 20 см світло-коричневого кольору, повідомляє УНІАН. У затвердженому бюлетені буде відсутній 17-й номер, який у результаті жеребкування одержала партія «Пора», тож у бюлетені після 16-го номера стоятиме 18-й. Причиною таких дій ЦВК стало рішення Апеляційного адміністративного суду Києва, згідно з яким Мін’юст перевищив свої повноваження, реєструючи «Пору» на чолі з Ярославом Годунком.

* * *

До Печенізького районного відділення міліції надійшло повідомлення, що у селищі Печеніги викрадено агітаційну літературу БЮТ. Невідомі під’їхали на авто ВАЗ до агітнамету БЮТ на вулиці Харківській, 105, забрали агітаційну літературу і зникли у невідомому напрямку, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ. За інформацією Департаменту громадських зв’язків МВС України, працівникам місцевої міліції знадобилося 15 хвилин, щоб встановити особи порушників і їхнє місцеперебування. Ними виявилися місцевий мешканець і двоє харків’ян. Під час огляду багажника авто було виявлено 118 екземплярів газети «Слобожанська Батьківщина». Проте затримані заявили, що не мали жодної політичної мети: біля палатки вони побачили, що газети роздають безплатно, і вирішили взяти літературу.

* * *

Партія вільних демократів виступає проти скасування депутатської недоторканності. Про це заявив на прес-конференції перший заступник голови партії Михайло Бродський. Як передає ЛІГАБізнесІнформ, він наголосив, що на відміну від більшості політичних сил, котрі беруть учать у виборчій кампанії, Партія вільних демократів виступає категорично проти повного скасування депутатської недоторканності, оскільки «парламент залишається єдиною незалежною владою в Україні, а скасування недоторканності перетворить парламент на маріонеткову структуру секретаріату Президента або Кабміну». При цьому М. Бродський зазначив, що «вільні демократи» погоджуються, що треба скасувати недоторканність за адміністративні зловживання народними депутатами, а також у разі арешту за тяжкі кримінальні злочини.

* * *

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин вважає необхідним скасувати обмежений 90 днями термін реєстрації українців під час перебування у Росії. Про це він заявив під час зустрічі з мешканцями міста Ромни Сумської області, повідомляє прес-служба блоку. «Нам потрібно мати нормальні відносини з Росією, відмовитися від цього принципу реєстрації. Я думаю, ми повинні забезпечити вільне пересування без будь-яких обмежень», — зауважив В. Литвин. На його думку, режим в’їзду та перебування українців у Росії залежатиме від того, яким буде політичний діалог з цією країною. Лідер Блоку Литвина заявив, що Україна мусить відновити нормальні людські стосунки з Росією, що забезпечить нормальні українсько-російські відносини.

* * *

Київрада до парламентських виборів не працюватиме у пленарному режимі — пленарне засідання сесії переноситься з 12 вересня на жовтень. Як передає прес-служба Київради, таке рішення було ухвалено у вівторок за підсумками погоджувальної ради. При цьому секретар Київради Олесь Довгий заявив, що у зв’язку з передвиборною ситуацією в країні деякі політичні сили мають намір використати сесійну залу для провокацій з метою дестабілізації роботи Київради. «Міські депутати вирішили, що такий перебіг пленарного засідання не принесе користі киянам, які очікують від міськради конкретних та ефективних рішень, а не внесеного ззовні передвиборного популізму», — сказав О. Довгий.

Колотнеча навколо посади

Представники блоку «Наша Україна»—Народна самооборона», а також партії «Пора» протестують проти ймовірного повернення на посаду колишнього керівника обласної міліції Олега Сала. Ще в березні цього року Печерський районний суд Києва визнав безпідставною кримінальну справу, яку було порушено свого часу проти Олега Сала (під час «помаранчевої» революції багато говорили про його начебто тиск на підлеглих, організовані провокації тощо).

Олег Сало звернувся із відповідною заявою до керівництва МВС і має намір повернутися на посаду, якої, по суті, вже немає. Бо колишнє управління МВС реорганізовано в Головне управління. Його начальник — генерал-майор Михайло Цимбалюк — оприлюднив свою позицію щодо протестних акцій: він заявив, що це — «нормальне висловлення громадської позиції, зрештою, певних політичних сил» і не вбачає в цій акції чогось надзвичайного.

Колегія Львівської обласної ради вирішила звернутися до Прем’єр-міністра України Віктора Януковича та до колегії управління МВС. У разі поновлення Олега Сала на колишній посаді колегія доручила голові облради Мирославу Сенику скликати позачергову сесію.

Оксана ТЕЛЕНЧІ.

Львів.