Депутати мають право на зібрання, але...

У понеділок Президент України Віктор Ющенко звернувся до українського народу у зв’язку з «намірами парламентської коаліції провести нелегітимне засідання Верховної Ради України». На його думку, за цим «стоїть глухе бажання зірвати вибори, викликане страхом втратити владу і своє персональне місце у цій владі». В. Ющенко зазначив, що згідно з Конституцією Верховна Рада України п’ятого скликання є неповноважною, будь-яке рішення такої Ради є нелегітимним, воно не має жодної практичної сили і жодного політичного ефекту, а дії народних депутатів, які вийдуть за межі закону, отримають чітку правову оцінку.

Глава держави зауважив, що в умовах, коли парламент неповноважний, народні депутати мають право на зібрання і можна було б не звертати на це уваги, але «вони знову хочуть поспекулювати на тему законодавства». Президент наголосив, що «намір провести 4 вересня засідання парламенту закінчиться нічим», а вже після 30 вересня повноважний парламент скасує необмежену депутатську недоторканність, схвалить держбюджет 2008 року та прийме реальні соціальні зміни, які дозволять підвищити зарплати, пенсії, допомогу і стипендії.

Сергій ІВАНІВ.

Безперервність роботи влади — вимога Конституції

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, коментуючи засідання Верховної Ради України, заявив, що «безперервність роботи влади —це вимога Конституції. Парламент працює до наступного скликання, оскільки це вимога Конституції, а порушувати Конституцію нікому не можна», — повідомляє прес-служба уряду. Таку думку В. Янукович висловив у Алчевську Луганської області, де перебуває з робочою поїздкою.

Водночас прем’єр наголосив, що безперервність роботи Верховної Ради України не несе загрози позачерговим виборам. «Ми не ставимо завдання якої-небудь дестабілізації виборчої кампанії. Ми хочемо, щоб ситуація скоріше стабілізувалася. Робота Верховної Ради не несе ніякої загрози стабільності країни. Не може Президент узурпувати законодавчу владу і Раду національної безпеки і оборони. Вони називають себе демократами, а демократами потрібно бути насправді, а не на словах», — сказав В. Янукович. Також він звернув увагу на те, що раніше Президент підписав низку указів, які призвели «до дестабілізації роботи влади».

Коментуючи призначення екс-заступника глави секретаріату Президента Віктора Бондаря тимчасово виконуючим обов’язки голови Дніпропетровської обласної держадміністрації, Прем’єр-міністр України заявив, що Бондар призначений на цю посаду з порушенням закону. «Призначення відбулося з порушенням законів, Конституції, і цей приклад, на жаль, подає глава держави», — сказав В. Янукович в інтерв’ю журналістам у вівторок в Алчевську.